Prinssille morsian

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Prinssille morsian
Coming to America
Elokuvan videotallenteen alkuperäinen kansi
Elokuvan videotallenteen alkuperäinen kansi
Ohjaaja John Landis
Käsikirjoittaja David Sheffield
Barry W. Blaustein
Tuottaja Leslie Belzberg
George Folsey, Jr.
Mark Lipsky
Säveltäjä Nile Rodgers
Kuvaaja Sol Negrin
Woody Omens
Leikkaaja Malcolm Campbell
George Folsey, Jr.
Pääosat Eddie Murphy
Arsenio Hall
James Earl Jones
Shari Headley
John Amos
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
Levittäjä Paramount Pictures
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 29. kesäkuuta 1988
Suomi 23. syyskuuta 1988
Kesto 116 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 39 000 000 dollaria
Tuotto 288 752 301 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Prinssille morsian (Coming to America) on vuonna 1988 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen komediaelokuva, jonka on ohjannut John Landis. Elokuvan pääosissa näyttelevät Eddie Murphy, James Earl Jones, Arsenio Hall ja John Amos.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Prinssi Akeem asuu varakkaassa Afrikan maassa nimeltä Zamunda. Akeem on kyllästynyt olemaan kuninkaallinen ja saamaan aina kaiken haluamansa. Prinssin isä kuningas Jaffa Joffer on järjestänyt poikansa syntymäpäiväksi tälle vaimon, jota prinssi ei ole itse ikinä nähnyt. Häät keskeytyvät, kun Akeem ilmoittaa isälleen haluavansa lähteä Amerikkaan etsimään itselleen kunnollista vaimoa jota hän oikeasti rakastaisi.

Akeemin isä ei alussa ymmärrä täysin poikansa tarkoitusperää, vaan ajattelee enemmänkin poikansa lähtevän jakamaan kuninkaallista siementään. Akeem lähtee luottopalvelijansa Semmin kanssa kohti Yhdysvaltoja. Akeem haluaa, että he käyttäytyisivät uudessa maassa niin kuin normaalit ihmiset ja menisivät normaaliin työhön. Akeem ja Semmi löytävät rähjäisen vuokra-asunnon Queensista ja saavat töitä paikallisesta McDowell’s-hampurilaisravintolasta. Akeem tapaa ravintolan omistajan tyttären Lisan ja ihastuu tähän ensisilmäyksellä. Lisa tapailee kuitenkin samaan aikaan Darryllia ja ongelmia aiheuttaa myös, ettei Lisan isä Cleo McDowell hyväksy köyhää afrikkalaista paimentolaista tyttärelleen.

Lisa ihastuu itsekin Akeemin vastustuksesta huolimatta ja kaikki näyttää hetken aikaa hyvältä, kunnes Akeemin isä ja koko kuninkaallinen perhe saapuu Amerikkaan ja näin Lisa saa tietää Akeemin olevan kuninkaallinen. Akeem vannoo rakkauttaan Lisalle, vaikkei kertonut hänelle olevansa prinssi. Lisa leppyy asiasta ja pari saa toisensa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
 Eddie Murphy  Akeem Joffer  
 Arsenio Hall  Semmi  
 James Earl Jones  Jaffa Joffer  
 John Amos  Cleo McDowell  
 Madge Sinclair  Aoleon  
 Shari Headley  Lisa McDowell  

Video-oppaassa vuodelta 1994 Bello Romano kutsuu elokuvaa teennäisen vanhahtavaksi komediaksi ja antaa sille kaksi tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”keskinkertainen”.[1]

Vuonna 2017 BBC:n äänestyksessä 253 eri puolilta maailmaa olevaa elokuvakriitikkoa valitsi elokuvan kaikkien aikojen sadan parhaan komedian listalle.[2]

  1. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.
  2. Blauvelt, Christian: The 100 greatest comedies of all time 22.8.2017. BBC. Viitattu 22.8.2017.