Pralletriini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pralletriini

Pralletriini on pyretroideihin kuuluva hyönteismyrkky, jota käytetään tavallisimmin hyttysten torjuntaan. Pralletriinin kemiallinen kaava on C19H24O3, ja CAS-numero 23031-36-9. Pralletriini on keltaisen ja ruskean sävyistä ainetta, joka on huoneenlämmössä nestemäistä. Sillä on tunnistettava, heikko tuoksu. Pralletriini liukenee useimpiin orgaanisiin liuottimiin sekä veteen.

Paralletriinin toiminta perustuu sen vaikutukseen hermoston natriumkanavissa (ionikanavat). Muiden pyretroidien tavoin se estää hermosignaalien välittymisen ja tappaa hermosoluja.lähde? Se aiheuttaa muun muassa kouristelua, halvaantumisen ja lopulta johtaa hyönteisen kuolemaan.lähde?

Vaikutukset ihmisiin ja ympäristöön[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailman terveysjärjestön vuonna 2004 julkaiseman raportin mukaan pralletriini on nisäkkäille vain heikosti myrkyllistä, eikä sen karsinogeenisuudesta ole todisteita. Se on kuitenkin raportin mukaan erittäin myrkyllistä mehiläisille ja kaloille.[1]

Ihmisille pralletriini on haitallista nieltynä ja myrkyllistä hengitettynä[2], mutta hengenvaarallista vain suurissa annoksissa ja nieltynä. Myrkytysoireet pralletriinistä ovat kuitenkin ihmisillä hyvin harvinaisia.[3]

Vesistöjen eliöille pralletriini on hyvin myrkyllistä, ja aiheuttaa vesistöön päästyään vesieliöille pitkäaikaista haittaa. Sen käyttöä ei suositella luonnonvesien tai esimerkiksi herkkien kosteikkoekosysteemien lähettyvillä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. World Health Organization: WHO specifications and evaluations for public health pesticides - Prallethrin (PDF) who.int. (englanniksi)
  2. PubChem: Phralletrin pubchem.ncbi.nlm.nih.gov. (englanniksi)
  3. Prallethrin poisoning: A diagnostic dilemma researchgate.net.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]