Prahan teknillinen museo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Museon pääsisäänkäynti.

Prahan teknillinen museo (Národní technické muzeum v Praze, NTM) on Prahassa sijaitseva museo ja suurin Tšekin museo, joka on keskittynyt säilyttämään tietoa ja esineitä Tšekin tekniikan historiasta.

Museo on perustettu vuonna 1908, ja se on ollut nykyisessä sijaintipaikassaan Letnán puiston vieressä vuodesta 1941 lähtien. Museon laajoissa näyttelyissä on esillä noin 15 prosenttia sen kaikista kokoelmista.lähde? Museolla on myös huomattava arkisto, jossa on noin 3 500 hyllymetriä arkistoaineistoa ja noin 250 000 kirjaa.lähde? Museossa avattiin vuonna 2001 rautatiemuseo, jossa on noin sata kappaletta erilaista kalustoa.

Euroopan tulvissa vuonna 2002 vahingoittui museon asiakirjoja noin 200 m³ museorakennuksesta erillisessä paikassa. Materiaalin kuivattamisen ja ennallistamisen arvioitiin valmistuvan vuonna 2013. Laajojen kunnostustöiden vuoksi museo suljettiin syyskuussa 2006. Sen piti avautua helmikuussa 2008, mutta avajaiset pidettiin lopulta vasta helmikuussa 2011.

Merkittäviä näyttelyesineitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jan Kašpar lahjoitti aikoinaan museolle lentokoneen, jolla hän lensi vuonna 1911 Pardubicesta Velká Chuchleen. Lentokone on edelleen museossa esillä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.