Porttikallio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Porttikallio on korkea kallio, joka sijaitsee Asikkalassa Vuorenmyllyn alueella.[1] Se rajoittuu Päijänteen Kinisselkään ja sen päälle on mahdollista päästä rannasta kiipeämällä jyrkimmän kallion pohjoispuolen rinnettä. Kallion laella kasvaa pääosin kuivaa kangasmetsää, mäntyjä, katajaa ja kanervaa. Kallio nousee jonkin verran puiden latvojen yläpuolelle ja hyvällä säällä on mahdollista nähdä aina Asikkalan kirkontornille asti.

Pirunpesä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porttikallion varsinainen nähtävyys on niin sanottu pirunpesä, luola, joka on aivan jyrkänteen reunalla. Sijaintinsa takia luolaan kiipeäminen voi olla vaikeaa. Luolassa olevat tikkaat eivät ole käyttökuntoiset, joten pohjalle päästäkseen on tuotava mukana esimerkiksi köysi. Luolan pohja on kiviä täynnä. Luolan syvyys on nykyisellään noin 2–3 metriä ja ilman köysiä tai tikkaita luolaan on vaikea päästä, sillä sen seinämät ovat sileät.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porttikallio jatkuu Päijänteen pinnan alle ja kallion edustalla on heti vettä useita kymmeniä metrejä. Porttikallion takana on lampi nimeltään Pahalampi, joka on saanut nimensä siitä, että veden alta ja rantasammalikosta purkautuu rikkikaasuja ilmaan.

Porttikallio kuuluu Natura2000-verkostoon. Siellä on erilaisia harvinaisia lajeja, kuten harvinaisia sammal-, jäkälä- ja saniaislajeja. Yhdessä Muurlahdenkallion kanssa se muodostaa arvokkaan kallioalueen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]