Porgy ja Bess

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Porgy and Bess” ohjaa tänne. Porgy and Bess on Miles Davisin albumi.
Leontyne Price Porgy and Bess -oopperassa.

Porgy ja Bess (engl. Porgy and Bess) on yhdysvaltalaisen George Gershwinin säveltämä kolminäytöksinen ooppera. Sen libreton ovat kirjoittaneet Ira Gershwin sekä Du Bose Heyward, jonka romaaniin Porgy ja samannimiseen näytelmään tarina perustuu. Ooppera sai ensi-iltansa 10. lokakuuta 1935 New Yorkissa. Kriitikot arvostelivat sitä liian musikaalimaiseksi, ja vaikka yleisö pitikin yksittäisistä numeroista, teos poistui pian ohjelmistosta. Suurempaan suosioon Porgy ja Bess nousi vasta Gershwinin kuoleman jälkeen.

Oopperassa Gershwin pyrkii yhdistelemään perinteistä eurooppalaista orkesterimusiikkia amerikkalaiseen jazz- ja kansanmusiikkiin.

Oopperan tunnetuin sävelmä lienee ”Summertime”, jonka musta äiti laulaa alussa kehtolauluna lapselleen. Tapahtumien näyttämönä toimii Charlestonin Catfish Row.

Tarinan pahan miehen, kokaiinikauppias Sportin’ Lifen roolihahmo kirjoitettiin alun perin laulaja Cab Callowayn persoonallisuutta mallina käyttäen, joskaan hän ei tätä roolia esittänyt.

Oopperan omintakeinen erityispiirre oli se, että se oli kirjoitettu ja sovitettu mustia esittäjiä ajatellen, koska tapahtumat sijoittuvat Charlestonin mustien slummikortteliin. Jopa poliisit, joita tarinassa vilahtaa pariin otteeseen, ovat mustia. Tekijöiden nimenomainen toivomus oli, että teosta saisivat esittää ainoastaan mustat laulajat. Tämä on johtanut kiistoihin tekijänoikeuksien haltijoiden ja eurooppalaisten oopperatalojen välillä, viimeksi Budapestissa.[1]

Levytyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2003 musikaalin alkuperäistuotannon esiintyjien tekemät soundtrack-levytykset (1940–1942) valittiin mukaan Yhdysvaltain kongressin kirjaston National Recording Registry -kokoelmaan, johon kootaan esteettisesti, historiallisesti tai kulttuurisesti merkittäviä yhdysvaltalaisia äänitteitä.[2]

Vuonna 1958 Miles Davis tulkitsi musikaalin sävelmiä albumillaan Porgy and Bess.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Noonan, Ellen: The Strange Career of Porgy & Bess: Race, Culture, and America’s Most Famous Opera. Chapel Hill: University of North Carolina Press, 2012. ISBN 978-0-8078-3716-0.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tait, Robert: Hungarian opera boss defends using white cast to stage Porgy and Bess The Guardian. 10.2.2018. Viitattu 30.5.2019 (englanniksi).
  2. Complete National Recording Registry Listing, Library of Congress. Viitattu 7.9.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.