Poka yoke -järjestelmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Poka yoke -järjestelmä on japanilaisen, Toyotalla työskennelleen Shigeo Shingon luoma malli siitä, miten (teollisen) tuotannon laadussa saavutetaan äärimmäinen saavutettavissa oleva taso, nollavirhetaso. Perinteinen tilastoihin perustuva laadunvalvonta ei Shingon mukaan tähän pysty. Poka yoke on japania ja tarkoittaa suurin piirtein "kömmähdyssuojaa".

Poka yoke on ihmis- tai koneperustainen järjestelmä, jonka keskeinen ajatus on virheiden alkuperän 100-prosenttinen tutkiminen. Tärkeää on myös itsetarkastusten tai peräkkäisten tarkastusten suorittaminen, jotta epänormaaliudet voidaan havaita ja aloittaa korjaustoimenpiteet sekä paikallisesti että järjestelmänlaajuisesti.

Shingolainen alkuperätarkistus eroaa huomattavasti perinteisestä tuotteen lopputarkastuksesta, joka perustuu ”pitkän kierron” tuotteenlajitteluprosessiin. Alkuperätarkistus on ”lyhyen kierron” tuotannonvalvontaprosessi, joka tarjoaa reaaliaikaista palautetta ja informaatiota ylemmille tahoille. Tämä nopeuttaa ja parantaa korjaavien toimien suorittamista.

Shingon nollavirhekontrollijärjestelmä koostuu neljästä peruspilarista:

  1. Virheiden alkuperän tutkiminen – kontrollitoimenpiteiden kohdistaminen siihen tuotannon vaiheeseen, mistä virheet ovat peräisin.
  2. Käytetään aina 100-prosenttista alkuperän tutkimista mieluummin kuin näytteenottotutkimusta.
  3. Minimoidaan korjaustoimenpiteisiin kuluva aika, jos epänormaaliuksia esiintyy.
  4. Nimetään poka-yoke-laitteita ja -henkilöitä, kuten sellaisia sensoreita ja valvojia, jotka sopivat tuotantoon ja prosessin vaatimuksiin.