Poiju

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Merileijona lepäämässä merkkivalolla varustetun vesiliikennettä ohjaavan poijun päällä
MDS Merentutkimuksessa käytettävä säädatapoiju

Poiju (ruotsin sanasta boj) on yleisnimi kelluvalle, pääsääntöisesti vettä imemättömästä aineesta kuten metallista tai kestomuovista tehdylle, muodoltaan vaihtelevalle kappaleelle, jossa on vähintään yksi kiinnityspiste.

Poijujen käyttötarkoitus on yhtä kirjava kuin niiden ulkomuoto ja koko; pääsääntöisesti niitä käytetään merkintätarkoituksiin tai vesikulkuneuvojen kiinnittämiseen. Kiinnitykseen käytetyssä poijussa on yleensä läpi kulkeva (muovipoijut) tai kiinteästi runkoon liittyvä (metallipoijut) kiinnitystanko tai -rengas.

Kalanpyydyksiä merkitään joko yhdellä kiinnityspisteellä varustetuin poijuin tai (lain mukaan) sellaisilla, joihin kuuluu läpi kulkeva tanko, jossa on 1–2 nelikulmaista lippua. Joissakin tällaisissa tulee olla myös merkkivalot.

Harrastajakalastajat ja urheilusukeltajat merkitsevät pyydyksiään ja kohteitaan tavallisesti omatekoisilla poijuilla; tällaisina käytetään tavallisimmin 5–10 litran vetoisia tai suurempia jotain nestemäistä ainetta sisältäneitä muovikanistereita, joissa rakenteellisena osana oleva kahva toimii hyvänä kiinnityspisteenä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pearson, Malcolm: Kipparin käsikirja : moottoriveneilijöille ja purjehtijoille. Helsinki: Readme.fi, 2013. ISBN 978-952-220-676-3. (suomeksi)
Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.