Pohjois-Ossetia-Alanian lippu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pohjois-Ossetia-Alanian lippu

Pohjois-Ossetia-Alanian lippu on Pohjois-Ossetia-Alanian tasavallan virallinen lippu. Lippu otettiin käyttöön 2. lokakuuta 1991. Lippu koostuu kolmesta vaakasuorasta kentästä, jotka ovat ylhäältä alas lueteltuina valkoinen, punainen ja keltainen.

Värien merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lipun väreillä on omat merkityksensä. Valkoinen kuvaa puhtautta, punainen sotilaallista rohkeutta ja keltainen puolestaan terveyttä ja hyvinvointia.

Raitojen merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lipun kolme raitaa edustavat myös vanhaa osseettiyhteisön sosiaalista rakennetta. Se oli jakaantunut kolmeen sosiaaliseen ryhmään, jotka muodostivat erottomattoman kokonaisuuden. Ryhmät olivat sotilaallinen yläluokka, papisto ja tavallinen kansa.

Neuvostoajan lippu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjois-Ossetian kuuluessa Neuvostoliittoon oli sillä lippuna hyvin samantapainen lippu kuin muillakin autonomisilla neuvostotasavalloilla. Lipun pohjaväri oli punainen ja sen vasemmassa reunassa oli sininen raita. Lipun oikeassa yläkulmassa oli sirppi ja vasara sekä teksti Pohjois-Ossetian ASNT sekä osseetiksi että venäjäksi. Tämä lippu korvattiin nykyisellä lipulla juuri vähän ennen Neuvostoliiton romahdusta.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjois-Ossetia-Alanian eteläisen naapurin, de-facto itsenäisen Etelä-Ossetian, lippu on samanlainen kuin pohjoisella naapurillaan, ainoana erona on se että Etelä-Ossetian lippu on jonkin verran kapeampi pystysuunnassa.