Plutarkhos nuorempi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Plutarkhos nuorempi
Πλούταρχος
Henkilötiedot
Syntynyt1. vuosisata
Khaironeia
Kuollut100-luku
Ammatti kirjailija
Kirjailija
Tuotannon kielimuinaiskreikka
Aikakausi antiikki
Aiheesta muualla
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Plutarkhos nuorempi (m.kreik. Πλούταρχος, Plūtarkhos, lat. Plutarchus; 1. vuosisata/100-luku) oli antiikin kreikkalainen kirjailija ja tunnetumman Plutarkhoksen poika. Hänen katsotaan usein kirjoittaneen joitakin niistä teoksista, jotka ovat myöhemmin päätyneet hänen isänsä nimiin (Pseudo-Plutarkhos) ja osaksi Moralia-kokoelmaa.[1]

Hänen kirjoittamikseen on joskus arveltu seuraavia teoksia:[1]

  • Filosofien luonnonopillisista mielipiteistä (Περὶ τῶν ἀρεσκόντων τοῖς φιλοσόφοις, Peri tōn areskontōn tois filosofois; De placitis philosophorum)
  • Joista (Περὶ ποταμῶν, Peri potamōn)
  • Kuninkaiden ja sotapäälliköiden lausumia (Βασιλέων ἀποφθέγματα καὶ στρατηγῶν, Basileōn apofthegmata kai stratēgōn; Regum et imperatorem apophthegmata)

Kirjailijana ja ajattelijana hänen tasoaan on pidetty matalana, ja hänet on luettu niiden arvostelukyvyttömien tekstikriitikoiden joukkoon, jotka kuvittelivat löytävänsä historiallisia totuuksia runoudesta lukemalla sitä kuin proosaa. Esimerkkinä tästä esitetään se, että hän tulkitsi tarujen seireenit vietteleviksi ilotytöiksi.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Smith, William: ”Plutarchus (1)”, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Boston: Little, Brown and Company, 1849–1867. Teoksen verkkoversio.
  2. Johannes Tzetzes: Khiliades 1.14, vrt. Lykofronista (Ad Lycophronem) 653.