Planned Parenthood

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Planned Parenthood
Planned Parenthood.svg
Perustettu 16. lokakuuta 1916 (104 vuotta sitten)
Perustaja Margaret Sanger
Tyyppi Yleishyödyllinen yhteisö
Päämaja Washington, D.C.,
New York City
Toiminta-alue Yhdysvallat
Aiheesta muualla
Sivusto
Planned Parenthoodin päämaja Washington DC:ssä

Planned Parenthood Federation of America, usein lyhennetty Planned Parenthood, on vuonna 1916 perustettu Yhdysvalloissa toimiva järjestö, joka on maan johtava seksuaaliterveyden puolestapuhuja[1]. Järjestön nykyinen johtaja on Cecile Richards[2].

Planned Parenthoodilla on Yhdysvalloissa 88 paikallisjärjestöä, jotka toimivat yli 840 terveyskeskuksessa[1]. Järjestö jakaa tietoa ehkäisystä ja seksuaaliterveydestä yleensä[3]. Järjestön päätavoitteita ovat mm. syntyvyyden säännöstely, mahdollisuus aborttiin ja terveydenhuollon takaaminen[4].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestön historian katsotaan alkaneen, kun liikkeen johtohahmo Margaret Sanger sisarineen ja ystävineen perusti vuonna 1916 Yhdysvaltain ensimmäisen aborttiklinikan[5]. Klinikalla jaettiin tietoa syntyvyyden säännöstelystä, minkä vuoksi poliisi pidätti heidät.

Tästä lannistumatta Sanger kehitteli ensimmäisen ehkäisyyn perehtyneen tiedejulkaisun The Birth Control Reviewin[5]. Vuonna 1923 hän avasi Birth Control Clinical Research Bureaun, jonka tarkoituksena oli jakaa naisille ehkäisyvälineitä ja kerätä tilastoja niiden tehokkuudesta pitkällä aikavälillä. Samana vuonna Sanger perusti American Birth Control League-organisaation, joka tunnetaan nykyään nimellä Planned Parenthood.

Teoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sangerin perustamasta Planned Parenhoodista on teoria, jonka mukaan Sanger olisi halunnut rajoittaa Yhdysvaltojen mustan väestönosan lisääntymistä.[6] Vuonna 2011 republikaanipoliitikko Hermann Cain on väittänyt, että Sangerin alkuperäinen tarkoitus oli tehdä mustien kansanmurha Planned Parenthoodin avulla. Cainin mukaan Planned Parenthoodin toimipisteet on ollut alusta alkaen tarkoitus sijoittaa mustien asuinalueille.[7][8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]