Planned Parenthood

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Planned Parenthoodin päämaja Washington DC:ssä

Planned Parenthood Federation of America, usein lyhennetty Planned Parenthood, on vuonna 1916 perustettu Yhdysvalloissa toimiva järjestö, joka on maan johtava seksuaaliterveyden puolestapuhuja[1]. Järjestön nykyinen johtaja on Cecile Richards[2].

Planned Parenthoodilla on Yhdysvalloissa 88 paikallisjärjestöä, jotka toimivat yli 840 terveyskeskuksessa[1]. Järjestö jakaa tietoa ehkäisystä ja seksuaaliterveydestä yleensä[3]. Järjestön päätavoitteita ovat mm. syntyvyyden säännöstely, mahdollisuus aborttiin ja terveydenhuollon takaaminen[4].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestön historian katsotaan alkaneen, kun liikkeen johtohahmo Margaret Sanger sisarineen ja ystävineen perusti vuonna 1916 Yhdysvaltain ensimmäisen aborttiklinikan[5]. Klinikalla jaettiin tietoa syntyvyyden säännöstelystä, minkä vuoksi poliisi pidätti heidät.

Tästä lannistumatta Sanger kehitteli ensimmäisen ehkäisyyn perehtyneen tiedejulkaisun The Birth Control Reviewin[5]. Vuonna 1923 hän avasi Birth Control Clinical Research Bureaun, jonka tarkoituksena oli jakaa naisille ehkäisyvälineitä ja kerätä tilastoja niiden tehokkuudesta pitkällä aikavälillä. Samana vuonna Sanger perusti American Birth Control League-organisaation, joka tunnetaan nykyään nimellä Planned Parenthood.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Planned Parenthood at a Glance - Planned Parenthood Planned Parenthood. Viitattu 17.6.2010. (englanniksi)
  2. Cecile Richards, Planned Parenthood's Choice Leader - washingtonpost.com Washington Post. Viitattu 17.6.2010. (englanniksi)
  3. Sexual Health Topics - Planned Parenthood Planned Parenthood. Viitattu 17.6.2010. (englanniksi)
  4. Key Issues - Planned Parenthood Planned Parenthood. Viitattu 17.6.2010. (englanniksi)
  5. a b History & Successes - Planned Parenthood Planned Parenthood. Viitattu 17.6.2010. (englanniksi)