Pitaija

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Pitahaya)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pitaija-hedelmä viipaloituna ja kokonaisena
Lohikäärmeen näköinen puu

Pitaija (pitahaya tai pitaya) on Keski- ja Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kaktushedelmä, jossa ei kuitenkaan ole piikkejä. Pitaija-lajikkeita on sekä keltaisia että sinipunaisia. Hedelmäliha on yleensä valkoista, mutta voi olla myös punaista. Kasvia on kasvatettu menestyksekkäästi myös Aasiassa Vietnamissa, Malesiassa, Kiinassa ja Thaimaassa, jossa se tunnetaan paremmin nimellä lohikäärmehedelmä, mikä viittaa puun muotoon.

Hedelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pitaijana tunnetaan kolmen eri kaktuslajin hedelmiä:

Halkaistun tai lohkotun hedelmän voi syödä lusikalla tai sen voi kuoria ja pilkkoa pieninä kuutioina naposteltavaksi. Siitä voi myös tehdä mehua. Hedelmälihassa on paljon pieniä, mustia ja syötäviä siemeniä, mutta paksua kuorta ei käytetä. Pitaija soveltuu jälkiruoaksi esimerkiksi juustolautaselle ja se suositellaan tarjottavaksi jäähdytettynä. Sopii myös salaatteihin.

Pitaijan maku on hyvin mieto muistuttaen hieman kiivi-hedelmää. Pitaija kuuluu hedelmäosaston arvokkaimpiin hedelmiin ja sen kilohinta vaihtelee 5:n ja 15 euron välillä.

Hylocereus undatus on kypsä, kun kuori on koko hedelmän ulkopinnaltaan punainen.

Raaka pitaija kypsyy nopeasti parissa kolmessa päivässä pöydällä.

Hartwallilla oli vuoden 2009 alussa sesonkituotteena Hartwall Jaffa Kielletty Hedelmä Light Limited Edition -niminen virvoitusjuoma, jonka makuna oli pitahaya-appelsiini. Vuoden 2010 keväällä yritys toi markkinoille Pitahaya Light -virvoitusjuoman.[2]

Ravintoarvo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaloreita 100 grammassa hedelmälihaa on 50 kcal tai 210 kJ. Lisäksi hedelmässä on B-, C- ja E-vitamiinia sekä myös runsaasti rautaa, kalsiumia ja fosforia. Vesipitoisuus on 90 %.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ONKI-ontologiapalvelu, Kassu (suomenkieliset nimet) Suomen Biologian Seura Vanamon putkilokasvien nimistötoimikunta. Viitattu 1.10.2012.
  2. Hartwall-tuoteuutiset Viitattu 29. maaliskuuta 2010. (suomeksi)