Koordinaatit: 49°12′N, 7°36′E

Pirmasens

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pirmasens
vaakuna
vaakuna

Pirmasens

Koordinaatit: 49°12′N, 7°36′E

Valtio Saksa
Osavaltio Rheinland-Pfalz
Piirikunta piiritön kaupunki
Hallinto
 – Pormestari Bernhard Matheis (CDU)
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 61,37 km²
Korkeus 360–400 m m
Väkiluku 42 427 (31,12,2006)
 – Tiheys 691 as./km²

Pirmasens on kaupunki Rheinland-Pfalzin osavaltiossa, lounaisessa Saksassa. Se on niin kutsuttu piiritön kaupunki (saks. kreisfreie Stadt), eli se ei kuulu mihinkään Saksan piirikunnista. Kaupungissa kuitenkin sijaitsee Südwestpfalzin piirikunnan hallinto.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pirmasenss sijaitsee Pfälzerwaldin lounaisella laidalla. Länteen Pirmasensista sijaitsee Zweibrückenin kaupunki ja Saar-Pfalz-Kreisin piirikunta, pohjoisessa Kuselin ja Kaiserslauternin piirikunnat, koillisessa Bad Dürkheimin piirikunta ja idässä Südliche Weinstraßen piirikunta. Etelässä Pirmasensilla on rajaa Ranskan kanssa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisin tunnettu maininta Pirmasensista on peräisin vuoden 860 tienoilta. Tuolloin alueeseen viitattiin nimellä pirminiseusna. Nimi juontaa juurensa pyhään munkki Pirminiukseen, Hornbachin luostarin perustajaan.

Hessen-Darmstadtin maakreivi Ludvig IX myönsi Pirmasensille kaupunginoikeudet vuonna 1763. Maakreivi asui kaupungissa isänsä maakreivi Ludvig VIII:n metsästyslinnassa. Hän uudisti kaupunkia useaan otteeseen. Maakreivin kuoltua vuonna 1790 sai Pirmasensin lyhyeksi jäänyt kukoistuskausi kohdata loppunsa.

Pirmasens oli vuodesta 1793 vuoteen 1815 osa Ranskaa. Sen jälkeen se siirtyi muun Pfalzin ohella Baijerille.

Pirmasensin vanha raatihuone
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pirmasens.