Piraija (vuoden 2010 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Piraija
Piranha 3D
Elokuvan mainosjuliste
Elokuvan mainosjuliste
Ohjaaja Alexandre Aja
Käsikirjoittaja Pete Goldfingerb
Josh Stolberg
Alexandre Aja
Grégory Levasseur
Tuottaja Alexandre Aja
Mark Canton
Marc Toberoff
Grégory Levasseur
Säveltäjä Michael Wandmacher
Kuvaaja John R. Leonetti
Leikkaaja Baxter
Pääosat Elisabeth Shue
Adam Scott
Jerry O’Connell
Ving Rhames
Jessica Szohr
Steven R. McQueen
Christopher Lloyd
Richard Dreyfuss
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Dimension Films
The Weinstein Company
Atmosphere Entertainment
Chako Film Company
Intellectual Properties Worldwide
Levittäjä Dimension Films
Netflix
Ensi-ilta Yhdysvallat 20. elokuuta 2010
Suomi 12. marraskuuta 2010
Kesto 90 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 24 000 000 $
Tuotto 83 188 165 $
Seuraaja Piranha 3DD
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Piraija (engl. Piranha 3D) on vuonna 2010 julkaistu komediallinen kauhuelokuva. Se on uudelleenfilmatisointi vuoden 1978 samannimisestä elokuvasta. Elokuvan sisältää myös monia splatterelokuvan piirteitä. Elokuvan ohjasi Alexandre Aja ja näyttelijäkokoonpanoon kuuluui muun muassa Jerry O’Connell, Richard Dreyfuss, Christopher Lloyd, Elisabeth Shue, Adam Scott, Kelly Brook, Ving Rhames ja Eli Roth. Käsikirjoituksen kirjoittivat Josh Stolberg ja Pete Goldfinger.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kalastaja Matthew Boyd (Richard Dreyfuss) on kalastamassa Lake Victorialla, Arizonassa, kun pieni maanjäristys iskee kaupunkiin. Se halkaisee järven pohjan ja aiheuttaa pyörteen. Boyd putoaa ja joutuu pyörteen alla olevasta kuilusta nousseen piraijaparven raatelemaksi.

Jake (Steven R. McQueen) ihastelee hyvännäköisiä turisteja kevätloman alkaessa. Loman vuoksi kaupungissa on myös Jaken vanha ihastus, Kelly (Jessica Szohr), sekä outo pornokuvaaja Derrick Jones ja yksi tämän näyttelijöistä, Danni (Kelly Brook). Derrick vakuuttaa Jaken näyttämään saattueelle hyviä kuvauspaikkoja rannan lähistöltä.

Samana iltana Jaken äiti, sheriffi Julie Forester (Elisabeth Shue) etsii kadonnutta Matthew Boydia konstaapeli Fallonin (Ving Rhames) avustuksella. Kaksikko löytää tämän silvotun ruumiin ja suunnittelevat sulkevansa rannan 2 000 juhlivasta collegeopiskelijasta huolimatta. Seuraavana aamuna piraijaparvi hyökkää yksinäisen uimarin kimppuun.

Jake lahjoo siskonsa Lauran (Brooklynn Proulx) ja veljensä Zanen (Sage Ryan) pysymään kotona voidakseen itse näyttää Derrickille rantaa. Jaken lähdettyä Zane saa suostuteltua Lauran lähtemään kanssaan kalastamaan pienelle hiekkasärkkäiselle saarelle. Lapset kuitenkin unohtavat sitoa veneensä kiinni ja jäävät yksin keskelle järveä. Samaan aikaan Jake lähtee tapaamaan Derrickiä ja törmää Kellyyn, joka kutsuu itsensä mukaan laivalle. Jake tapaa Crystalin (Riley Steele), toisen Derrickin näyttelijättäristä, sekä kameramies Drew’n (Paul Scheer).

Julie vie ryhmän seismologeja – Novakin (Adam Scott), Samin (Ricardo Chavira) ja Paulan (Dina Meyer) – tutkimaan halkeamaa. Paula ja Sam sukeltavat pohjalle ja löytävät suuren piraijan munia täynnä olevan luolan. Ennen kuin kaksikko ehtii varoittaa muita, molemmat joutuvat piraijoiden tappamiksi. Novak ja Julie löytävät Paulan ruumiin ja vetävät sen veneeseen, saaden kiinni myös yhden piraijan. He vievät kalan meribiologi Carl Goodmanille (Christopher Lloyd), joka työskentelee lemmikkikaupassa. Tämä selittää piraijan olevan esihistoriallinen laji, jonka luultiin jo kauan sitten kuolleen sukupuuttoon ja jonka on täytynyt olla loukussa järven alla yli kaksi miljoonaa vuotta.

Julie, Novak, Fallon ja konstaapeli Taylor Roberts (Jason Spisak) yrittävät evakoida rannan, mutta heidän varoituksensa jätetään huomiotta kunnes piraijat alkavat hyökätä turistien kimppuun. Novak yrittää auttaa turisteja ampumalla piraijoita, Fallonin auttaessa ihmisiä rantaan ja Julien sekä Novakin yrittäessä saada poliisiveneen kyytiin mahdollisimman paljon uimareita. Kelluva lava kaatuu panikoivien vieraiden painosta ja märkä T-paita -kilpailun juontaja (Eli Roth) joutuu kalojen saaliiksi.

Samaan aikaan Jake huomaa Lauran ja Zanen saarella ja pakottaa Derrickin pelastamaan heidät. Derrick kuitenkin törmää veneellä vedenalaisiin kiviin, aiheuttaen veneen pohjaan suuren reiän. Kelly jää loukkuun keittiöön Derrickin, Crystalin ja Drew’n paiskautuessa mereen. Crystal ja Drew kuolevat, mutta Danni saa vedettyä osittain syödyn Derrickin takaisin veneeseen.

Jake soittaa äidilleen saadakseen apua. Julie ja Novak ottavat haltuunsa veneen ja suuntaavat sillä kohti uppoavaa laivaa. Fallon jää rannalle taistelemaan piraijoita vastaan. Hän ottaa käyttöönsä pikaveneen moottorin ja tappaa sillä mahdollisimman paljon piraijoita, uhraten itsensä antaakseen uimareille mahdollisuuden päästä pois vedestä.

Julie ja Novak pääsevät Jaken luo ja kiinnittävät köyden veneiden välille. Julie, Danni, Laura ja Zane alkavat ylittää vettä köyden avulla, mutta piraijat saavat kiinni Dannin hiuksista vetäen tämän lopuksi pinnan alle. Muiden päästyä turvaan Jake katkaisee köyden. Käyttäen Derrickin ruumista syöttinä Jake sitoo itsensä köyteen ja lähtee pelastamaan Kellyä. Hän sitoo Kellyn itseensä ja sytyttää valoraketin avattuaan kaasupullojen korkit. Novak käynnistää veneen ja kiihdyttää pois juuri piraijoiden ympäröidessä Kellyn ja Jaken. Parin päästyä pois veneestä kaasutankit räjähtävät tuhoten veneen ja suurimman osan piraijoista.

Goodman soittaa Julielle ja Julie kertoo joukon saatua tapettua luultavasti kaikki piraijat. Kauhuissaan Goodman kertoo, ettei kiinni saadulta piraijalta löytynyt lisääntymiseen tarvittavia elimiä, eli kalat joita vastaan he taistelivat olivat vasta nuoria piraijan poikasia. Novakin ihmetellessä ääneen missä kalojen vanhemmat ovat täysikasvuinen piraija hyppää vedestä vetäen Novakin mukanaan syvyyksiin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Elisabeth Shue    Sheriff Julie Forester  
  Adam Scott    Novak Radzinsky  
  Jerry O’Connell    Derrick Jones  
  Ving Rhames    Konstaapeli Fallon  
  Jessica Szohr    Kelly Driscoll  
  Steven R. McQueen    Jake Forester  
  Dina Meyer    Paula Montellano  
  Christopher Lloyd    Carl Goodman  
  Richard Dreyfuss    Matthew Boyd  
  Ricardo Chavira    Sam  
  Kelly Brook    Danni  
  Paul Scheer    Andrew ”Drew” Cunningham  
  Cody Longo    Todd Dupree  
  Sage Ryan    Zane Forester  
  Brooklynn Proulx    Laura Forester  
  Riley Steele    Crystal  
  Devra Korwin    rouva Goodman  
  Jason Spisak    konstaapeli Taylor Roberts  
  Eli Roth    märkä T-paita -kilpailun juontaja  

Richard Dreyfuss sanoi ottaneensa roolin vastaan Bob Weinsteinin yllytettyä tätä suurella palkkašekillä, jonka Dreyfuss lahjoitti myöhemmin hyväntekeväisyyteen. Dreyfuss totesi huono-onnisen hahmon olevan parodia ja lähes uudelleensyntyminen Matt Hooperille, hahmolle jota Dreyfuss esitti vuoden 1975 elokuvassa Tappajahai.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gilchrist, Todd: Richard Dreyfuss reveals why he made ‘Piranha 3-D:’ “to get money” Hollywoodnews.com. 5.5.2010. Arkistoitu 7.5.2010. Viitattu 19.8.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]