Pippuripurkkipistooli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pippuripurkkipistooli

Pippuripurkkipistooli on yksi versio pippuripurkkiaseesta, jonka keksi massachusettsilainen aseseppä Ethan Allen (1806–1871) 1830-luvulla. Aseessa on 4–6 pyörivää piippua. Aseen nimen kerrotaan syntyneen siitä, että se laukesi joskus vahingossa kaikki piiput yhtä aikaa "pippuroiden" kaiken edestään.

Kaksitoimisen laukaisukoneiston ansiosta sillä voitiin ampua useita laukauksia nopeasti. Aseen laukaisemiseen ja seuraavan piipun kääntämiseen tarvittiin vain yksi liipasimen veto. Pippuripurkkipistoolit eivät kuitenkaan olleet erityisen tarkkoja.

Pippuripurkkipistoolin syrjäytti jo pian teknisesti huomattavasti kehittyneempi revolveri, minkä vuoksi sen valmistus lopetettiin melkein kokonaan jo 1860-luvulla.

Ase kirjallisuudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pippuripurkkipistooli on suhteellisen harvinainen kertomakirjallisuudessa; eräs harvoja - jossa se onkin sitten olennaisessa osassa - on Clive Cusslerin kirjassa Jäävirta, jossa päähenkilöt löytävät tällaisia brittiläisen purjetutkimusaluksen hylystä pohjoisnapajäätiköltä ja taistelevat menestyksellisesti hyökkääviä rikollisia vastaan, kunnes SEAL-joukot ehtivät apuun.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]