Pioneer Venus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pioneer Venus -nimellä kutsuttiin kahta amerikkalaisten Venukseen vuonna 1978 lähettämää avaruusluotainta. Toinen kiersi planeettaa ja tutkakartoitti Venuksen napa-alueita lukuun ottamatta, kun taas toinen lähetti laskeutumiskapseleita Venuksen kaasukehään.

Pioneer Venus 1 eli Pioneer Venus Orbiter[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pioneer Venus Orbiter, jonka taakse on myöhemmin lisätty Venuksesta otettu tutkakuva.

Pioneer Venus 1 laukaistiin 20. toukokuuta 1978 Atlas-Centaur-kantoraketilla. Venuksen kiertoradalla saavuttiin 4. joulukuuta 1978. Pioneer Venus 1 kiersi Venusta soikealla radalla 24 tunnin kiertoajalla. Luotaimen etäisyys Venuksesta vaihteli 1,03 - 12,01 Venuksen sädettä, radan kaltevuus oli 105° astetta. Luotain tutkakartoitti Venuksen pintaa, niin että amerikkalaiset kykenivät nimeämään Venuksen pinnanmuodot. Luotaimella tehty pinnan tutkartoitus ei ollut niin tarkkaa kuin myöhempien venäläisten Venera-luotainten ja amerikkalaisen Magellan-luotaimen suorittama tarkka kartoitus.

Pioneer Venus 2 eli Pioneer Venus Multiprobe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taiteilijan näkemys Pioneer Venus 2 -luotaimesta Venuksen lähellä. Ilmakehään syöksyvät laskeutumiskapselit on juuri irroitettu.

Pioneer Venus 2 laukaistiin 8. elokuuta 1978 Atlas-Centaur-kantoraketilla. Sen mukana oli yksi iso ja kolme pientä laskeutumiskapselia, jotka mittasivat Venuksen ilmakehän arvoja, mm. lämpötilaa ja painetta. Iso kapseli mittasi lisäksi ilmakehän koostumusta. Kameroita niissä ei ollut.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]