Pikkumuurahaiskarhu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pikkumuurahaiskarhu
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Pilosa[2]
Alalahko: Muurahaiskarhut Vermilingua[2]
Heimo: Cyclopedidae[2]
Pocock, 1924
Suku: Pikkumuurahaiskarhut
Cyclopes
Gray, 1821[3]
Laji: didactylus
Kaksiosainen nimi

Cyclopes didactylus
(Linnaeus, 1758)

Pikkumuurahaiskarhun levinneisyys
Pikkumuurahaiskarhun levinneisyys
Katso myös

  Pikkumuurahaiskarhu Wikispeciesissä
  Pikkumuurahaiskarhu Commonsissa

Pikkumuurahaiskarhu (Cyclopes didactylus) on muurahaiskarhujen alalahkoon kuuluva, Etelä- ja Keski-Amerikassa elävä nisäkäs, sukunsa ja heimonsa ainoa laji.

Täytetty pikkumuurahaiskarhu

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikkumuurahaiskarhu on pienikokoinen: se kasvaa vain 35–45 cm pitkäksi ja painaa alle 400 grammaa. Sen turkki on silkinpehmeä, kullanruskea. Etujaloissa on huomattavan pitkät kynnet. Häntä on voimakas, ja antaa lisätukea eläinten kiipeillessä ja riippuessa oksista.[4]

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muiden muurahaiskarhujen tapaan pikkumuurahaiskarhukin käyttää ravintonaan lähes yksinomaan muurahaisia ja termiittejä. Näitä se saalistaa työntämällä pitkän, tahmean kielensä muurahaispesään. Hyönteiset tarttuvat kieleen, ja muurahaiskarhu vetää ne suuhunsa. Se syö päivässä keskimäärin 100–8 000 hyönteistä.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikkumuurahaiskarhunaaras saa yhden poikasen kerrallaan, mutta niitä voi syntyä kaksikin samana vuonna.[1] Pikkumuurahaiskarhun tiineysaika on 120–150 vuorokautta. Poikanen asetetaan lehdillä vuorattuun pesään, usein onton puunrungon sisään. Molemmat vanhemmat hoitavat sitä ja ruokkivat pureskelluilla, puoliksi sulaneilla hyönteisillä.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikkumuurahaiskarhuja tavataan metsissä alueella, joka ulottuu Meksikon eteläosista Boliviaan ja Brasiliaan. Laji elää Ceiba-puissa, liikkuu öisin ja laskeutuu vain harvoin maanpinnalle.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Miranda, F., Meritt, D.A., Tirira, D.G. & Arteaga, M.: Cyclopes didactylus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 23.7.2014. (englanniksi)
  2. a b c Wilson & Reeder: Cyclopes didactylus Mammal Species of the World. Bucknell University. Viitattu 22.2.2010. (englanniksi)
  3. ITIS (englanniksi)
  4. Wildinfo
  5. Schober, M. 1999. Cyclopes didactylus, Animal Diversity Web.