Pikku Caesar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pikku Caesar
Little Caesar
Elokuvajuliste
Elokuvajuliste
Ohjaaja Mervyn LeRoy
Käsikirjoittaja Francis Edward Faragoh
Robert N. Lee
Robert Lord
Darryl F. Zanuck
Perustuu W. R. Burnettin romaaniin "Pikku keisari"[1]
Tuottaja Hal B. Wallis
Darryl F. Zanuck
Säveltäjä Erno Rapee
Kuvaaja Tony Gaudio
Tuotantosuunnittelija Anton Grot
Pääosat Edward G. Robinson
Douglas Fairbanks Jr.
Glenda Farrell
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö First National Pictures
Warner Bros
Levittäjä Warner Bros.
Netflix
Ensi-ilta 9. tammikuuta 1931
Kesto 79 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Pikku Caesar (Little Caesar) on Mervyn LeRoyn vuonna 1931 ohjaama gangsterielokuva, ja sen pääosissa ovat Edward G. Robinson, Douglas Fairbanks Jr. ja Glenda Farrell. Käsikirjoituksen tekivät Francis Edward Faragoh, Robert N. Lee, Robert Lord ja Darryl F. Zanuck William R. Burnettin kirjasta Pikku keisari (1929). Pikku Caesar oli Robinsonin läpimurtoelokuva. Elokuvan on tuottanut Warner Bros. Se kertoo nuoren rikollisen noususta ja tuhosta rikollisjärjestössä.

Elokuva valittiin vuonna 2000 Yhdysvaltojen kongressin kirjaston National Film Registryyn, johon kootaan esteettisesti, historiallisesti tai kulttuurisesti merkittäviä amerikkalaiselokuvia.[2] The New York Timesin kriitikot valitsivat Pikku Caesarin vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rico (Edward G. Robinson) kiistelee Joen (Douglas Fairbanks Jr.) kanssa, joka haluaa pysyä pois jengistä.

Pikkurikollinen Caesar Enrico Bandello, kutsumanimeltään "Rico", (Edward G. Robinson) muuttaa ystävänsä Joe Massaran (Douglas Fairbanks Jr.) kanssa Chicagoon onneaan etsimään. He liittyvät Sam Vettorin (Stanley Fields) jengiin, mutta Joe on enemmän kiinnostunut maineesta ja naisista ja haluaa tanssijaksi. Hän tapaa Olgan (Glenda Farrell) ja ajautuu pois jengistä. Rico taas omaksuu rikollisjärjestön tavat ja etenee siinä nopeasti. Hän ottaa Samin organisaation haltuunsa ja puskee itsensä Chicagon rikollisjärjestöjen huipulle.

Aikanaan Rico alkaa pelätä, että Joe pettää hänet. Hän varoittaa Joeta, että tämän pitää unohtaa Olga, ja yrittää pakottaa Joen takaisin rikolliselle tielle. Rico uhkaa tappaa sekä Joen että Olgan, muttei lopulta pysty itse surmaamaan ystäväänsä vaan Ricon kätyri haavoittaa tätä. Sen jälkeen Olga ilmiantaa Ricon poliisille.

Epätoivoissaan ja yksin Rico palaa pohjasakkaan, josta hän alun perin oli lähtenyt. Kun häntä haukutaan sanomalehdissä pelkuriksi, hän tulee esiin kätköstään aseet paukkuen. Hänet ammutaan mainostaulun taakse, ampujana hänen arkkivihollisensa ylikonstaapeli Flaherty (Thomas E. Jackson). Elokuva loppuu laukauksiin mainostauluun Joesta ja Olgasta kuuluisina tanssijoina, kun taas Rico kuolee yksin ja köyhänä. Elokuvan viesti on, että kova työ kannattaa, mutta rikos ei.

Mother of mercy, is this the end of Rico?

– Gangsterin viimeiset sanat

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Edward G. Robinson  Pikku Keisari / "Rico"  
 Douglas Fairbanks Jr.  Joe Massara  
 Glenda Farrell  Olga Stassoff  
 William Collier Jr.  Tony Passa  
 Sidney Blackmer  Big Boy  
 Ralph Ince  Pete Montana  
 Thomas E. Jackson  Ylikonstaapeli Flaherty  
 Stanley Fields  Sam Vettori  
 Maurice Black  Little Arnie Lorch  
 George E. Stone  Otero  
 Armand Kaliz  De Voss  
 Nicholas Bela  Ritz Colonna  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pikku keisari Kirjasampo.fi
  2. Complete National Film Registry Listing | Film Registry | National Film Preservation Board | Programs | Library of Congress Library of Congress, Washington, D.C. 20540 USA. Viitattu 24.3.2023.
  3. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 13.7.2016.