Piikkihait

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Piikkihait
Lyhytpiikkihai (Squalus mitsukuri)
Lyhytpiikkihai (Squalus mitsukuri)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Rustokalat Chondrichthyes
Alaluokka: Leveäsuiset Elasmobranchii
Lahko: Piikkihaikalat Squaliformes
Heimo: Piikkihait
Squalidae
Blainville, 1816[1]
Katso myös

  Piikkihait Wikispeciesissä
  Piikkihait Commonsissa

Piikkihait (Squalidae) on piikkihaikaloihin kuuluva valtamerissä tavattava rustokalaheimo.

Vanhimmat piikkihaiden heimoon kuuluvien lajien fossiilit on ajoitettu myöhäiselle liitukaudelle. Nykyään elävät lajeja on 11 ja ne jaetaan kahteen sukuun. Toisinaan valohaiden heimon lajit katsotaan kuuluviksi piikkihaihin.[2][3][4] Lajeja ovat muun muassa[5]:

Piikkihaiden heimon lajit ovat kooltaan alle metristä vajaaseen kahteen metriin. Selkäeviä lajeilla on kaksi ja molempien edessä on piikit. Selkäevät ovat samankokoiset tai etummainen on takimmaista suurempi. Rintaevät ovat kaloilla melko kookkaat. Suu on melko lyhyt ja hammasrivejä on kummassakin leuassa 26. Hampaat ovat yläleuassa hieman alaleuan hampaita pienikokoisemmat.[2][3]

Piikkihaita tavataan Atlantin, Intain valtameren ja Tyynenmeren alueilta. Ne elävät sekä trooppisissa että kylmässä vesissä ja niitä tavataan erityisesti rannikkojen läheisyydestä. Erityisesti Squalus-suvun lajeja kalastetaan suuria määriä ruuaksi.[2][4]

  1. Squalidae ITIS. Viitattu 29.03.2011. (englanniksi)
  2. a b c Family Echinorhinidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 29.3.2011. (englanniksi)
  3. a b William C. Hamlett: Sharks, skates, and rays: the biology of elasmobranch fishes, s. 12–14. JHU Press, 1999. ISBN 978-0801860485. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 29.3.2011). (englanniksi)
  4. a b Family Squalidae (PDF) FAO. Viitattu 29.3.2011. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  5. Markku Varjo, Lauri Koli ja Harri Dahlström: Maailman kalojen nimet, s. 11. Suomen Biologian Seura Vanamo, 2004. ISBN 951-9108-13-0.
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.