Pietarinkalat (heimo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pietarinkalat
Hopeapietarinkala (Zenopsis conchifera)
Hopeapietarinkala (Zenopsis conchifera)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Pietarinkalat Zeiformes
Heimo: Pietarinkalat
Zeidae
Latreille, 1825
Suvut
  • Zenopsis
  • Zeus
Katso myös

  Pietarinkalat (heimo) Wikispeciesissä
  Pietarinkalat (heimo) Commonsissa

Pietarinkalat (Zeidae) on pietarinkalojen lahkoon kuuluva kalaheimo. Heimon lajeja tavataan kaikista valtameristä lämpimistä ja lauhkeista vesistä.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisimmat pietarinkalojen heimoon kuuluvien lajien fossiilit on ajoitettu oligoseenikaudelle. Nykyään heimoon kuuluu 2 sukua ja 5–6 lajia, muun muassa pietarinkala (Zeus faber), hopeapietarinkala (Zenopsis conchifera) ja peilipietarinkala (Zenopsis nebulosus). Aikaisemmin tähän heimoon kuuluneita sukuja ja lajeja on sittemmin siirretty kuuluvaksi muihin heimoihin.[1][2] Pietarinkalalajit ovat keskikokoisia kaloja, jotka voivat kasvaa tyypillisesti 22–90 cm pitkiksi. Tyypillisiä piirteitä ovat korkea ja litteä ruumis, suuret silmät ja suu ja piikikäs selkäevä. Heimon kalat ovat suomuttomia tai suomut ovat hyvin pienet ja alkeelliset. Väriltään pietarinkalalajit ovat usein hopeanharmaita tai punertavia.[2][3][4]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pietarinkaloihin kuuluvia lajeja elää Atlantissa, Intian valtameressä ja Tyynessämeressä lämpimissä ja lauhkeissa vesissä lähellä pohjaa tyypillisesti 100–400 metrin syvyydessä. Heimon lajien ravinto koostuu muista kaloista, äyriäisistä ja mustekaloista. Monet pietarinkalalajeista ovat hyviä ruokakaloja.[2][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. James C. Tyler, Bruce O'Toole & Richard Winterbottom: Phylogeny and Genera of Zeiform Fishes, with Comments on Their Relationships with Tetraodontiformes and Caproids, s. 22, 44-45. Smithsonian Institute, 2003. Teoksen verkkoversio (viitattu 10.02.2013). (englanniksi)
  2. a b c Family Zeidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 12.2.2013. (englanniksi)
  3. a b Family Zeidae (PDF) FAO. Viitattu 12.02.2013. (englanniksi)
  4. a b Phillip C. Heemstra, Elaine Heemstra: Coastal fishes of Southern Africa, s. 137. NISC (PTY) LTD, 2004. ISBN 978-1-920033-0-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 12.02.2013). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.