Pietarin ja Paavalin kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pietarin ja Paavalin kirkko on apostoleille Pietari ja Paavali omistettu kristillinen kirkkorakennus. Usein kirkon alkuperäinen ja täydellinen alkukielinen nimi on muotoa Pyhien (apostolien) Pietarin ja Paavalin kirkko tai katedraali. Matkaoppaissa, kartoissa ja arkikielessä käytetään usein erilaisia yksinkertaistettuja, epävirallisia nimimuotoja. Erilaisia Pietariin ja Paavaliin viittaavia kirkkoja on maailmassa satoja. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa, Ranskassa, Saksassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa runsaasti kirkkoja ja katedraaleja on nimetty Pietarin ja Paavalin mukaan.

Pietarin ja Paavalin kirkkoja ovat esimerkiksi:

Luterilaisia Pietarin ja Paavalin kirkkoja:

Katolisia Pietarin ja Paavalin kirkkoja:

Ortodoksisia Pietarin ja Paavalin kirkkoja:

Joidenkin, aiemmin apostolelle Pietari ja Paavali pyhitetyn kirkon nimi on saattanut muuttua ajan ja vallanpitäjän vaihtumisen seurauksena. Näin on käynyt esimerkiksi


Varsinaisten kirkoksi vihittyjen rakennusten ohella monia rukoushuoneita (tšasouna) on omistettu apostoleille Pietari ja Paavali.

Tämä on täsmennyssivu, joka luettelee monimerkityksisen käsitteen eri merkitykset tai useita eri henkilöitä.
Artikkelisivuja, joiden nimessä tai tekstissä lukee ”Pietarin ja Paavalin kirkko”, voi hakea sivunnimihaulla, laajalla sivunnimihaulla tai tekstihaulla.