Piano-paviljonki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Piano-paviljonki
Piano-paviljongin suunnittelija sai inspiraatiota järviympäristöstä: paviljonki muistuttaa laivaa, jota ollaan laskemassa vesille, ja kattolipan haapariu’ut kuvastavat kalan ruotoja.
Piano-paviljongin suunnittelija sai inspiraatiota järviympäristöstä: paviljonki muistuttaa laivaa, jota ollaan laskemassa vesille, ja kattolipan haapariu’ut kuvastavat kalan ruotoja.
Osoite Borupinraitti 6, 15140 Lahti
Sijainti Lahti
Koordinaatit 60°59′44.8″N, 025°39′03.4″E
Rakennustyyppi kahvila ja ravintola
Valmistumisvuosi 2008
Suunnittelija Gert Wingårdh
Käyttäjä KOKO Lahti Oy
Julkisivumateriaali puu
Verkkosivut
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Piano-paviljonki on kulttuurikahvila Lahdessa Vesijärven rannalla Sibeliustalon läheisyydessä. Kesäkuussa 2008 valmistuneen rakennuksen on suunnitellut ruotsalainen arkkitehti Gert Wingårdh.

Piano-paviljonki on osa Lahden puuarkkitehtuuripuistoa, jonka teemana on Spirit of Nature -puuarkkitehtuuripalkinnon palkinnonsaajat. Ensimmäinen Spirit of Nature -palkittu, vuoden 2000 palkinnonsaaja italialainen arkkitehti Renzo Piano, ei itse ehtinyt rakennuksen pääsuunnittelijaksi, joten paviljongin suunnitteli Wingårdh, joka oli vuonna 2000 tuomariston jäsen.

Puu on paviljongin keskeinen materiaali. Rakennuksen erikoisuutena on pääkannattajana toimiva liimapuurakenteinen bumerangipalkki, joka on pituusleikkaukseltaan ylöspäin taipuvan bumerangin muotoinen. Yhdessä bumerangipalkki ja liimapuupilarit muodostavat kehärakenteen, jonka jänneväli on noin kahdeksan metriä. Vesikattoa kannattelevat sekundääripalkit ovat kertopuuta. Paviljongin 200 neliömetrin terassi on rakennettu poikkeuksellisesti paperiteollisuuden jätteestä jalostetusta puu-muovi-komposiitista. Järven puolella rakennuksessa on kattolippa, joka on rakennettu sorvatuista haapariu’uista. Paviljongin saarnipuiset kalusteet on suunnitellut muotoilija Tapio Anttila.

Julkisivun lasielementit ovat kolminkertaista argontäytteistä selektiivilasia. Lasielementit painavat peräti 600 kiloa.

Paviljonki on perustettu peruskallioon ulottuvien poraputkipaalujen varaan. Rakennuksen kohdalla kallio on kahdeksan metrin syvyydessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]