Philosophical Lexicon

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

The Philosophical Lexicon on humoristinen filosofinen sanakirja, jota toimittaa filosofi Daniel Dennett. Se luettelee uudissanoja, jotka on kehitetty enimmäkseen nykyaikaisten filosofien nimistä. Sanoissa on sekä substantiiveja, verbejä että adjektiiveja.[1]

Esimerkiksi seuraava määritelmä viittaa suomalaiseen filosofi Jaakko Hintikkaan:

»hintikka, substantiivi. Uskomuksen mitta, pienin loogisesti havaittava ero kahden uskomuksen välillä. ”Hän väitteli kanssani koko yön, mutta ei muuttanut uskomuksiani hintikkaakaan.”[2]»

Sanakirja oli alun perin Dennettiin ja Joe Lambertin kokoama.[1] Se sai alkunsa vuonna 1969. Nykyisin sanakirjasta on julkaistu kahdeksan painosta.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Sanford, David H. ”Lexicon, the Philosophical”, teoksessa Honderich, Ted (toim.): The Oxford Companion to Philosophy. New edition. New York: Oxford University Press, 2005. ISBN 0-19-926479-1. (englanniksi)
  2. Hakusana ”hintikka” (hintikka, n. A measure of belief, the smallest logically discernible difference between beliefs. "He argued with me all night, but did not alter my beliefs one hintikka.") Philosophical Lexicon. Viitattu 23. marraskuuta 2007.
  3. Preface Philosophical Lexicon. Viitattu 23. marraskuuta 2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]