Philip Neri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Philip Neri
Henkilötiedot
Syntynyt21. heinäkuuta 1515
Firenze, Firenzen tasavalta
Kuollut26. toukokuuta 1595 (79 vuotta)
Rooma, Kirkkovaltio
Kansalaisuus italialainen
Ammatti pappi

Pyhä Philip Romolo Neri (ital. Filippo Romolo Neri; 21. heinäkuuta 1515 Firenze – 26. toukokuuta 1595 Rooma) oli italialainen roomalaiskatolinen pappi, lähetystyöntekijä ja sääntökunnan Confoederatio Oratorii S. Philippi Nerii eli oratoriolaisten perustaja, joka vuonna 2014 käsitti 418 pappia, 525 miessääntökuntalaista ja 86 seurakuntaa. Pyhimys on yksi vastareformaation suurista henkilöistä ja häntä on kutsuttu myös Rooman apostoliksi, jossa häntä rakastettiin ja kunnioitettiin. Mies toimi paavien, kuninkaiden ja kardinaalien neuvonantajana. Philipin ruumis todettiin turmeltumattomaksi vuonna 1599, paavi Paavali V julisti miehen autuaksi 11. huhtikuuta 1615 ja paavi Gregorius XV julisti hänet pyhimykseksi 12. maaliskuuta 1622. Pyhä Philip on Rooman, huumorin ja ilon suojeluspyhimys sekä hänen juhlapäiväänsä vietetään 26. toukokuuta eli päivänä jona hän kuoli verenvuotoon pitkän sairauden jälkeen.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Philip syntyi alun perin Castelfrancosta tulleeseen, mutta useita sukupolvia sittemmin Firenzessä asuneeseen perheeseen. Hänellä oli varhain lapsena kuolleen pikkuveljen lisäksi kaksi pikkusiskoa, Caterina ja Elisabetta. Mies vastaanotti varhaisen opetuksensa dominikaaniluostarissa Firenzessä. 18-vuotiaana Philip muutti San Germanoon auttaakseen ja mahdollisesti myös perimään perheyritystä. Hän kuitenkin sai mystisen kokemuksen, jonka jälkeen hän menetti kiinnostuksen kaupankäyntiin ja muutti Roomaan, jossa hän aluksi vietti aikaa yksinäisyydessä, rukouksessa ja askeesissa. Noin vuonna 1535 mies alkoi opiskella filosofiaa Sapienzassa ja teologiaa augustiinolaisten koulussa. Hänestä tuli myös lopulta pyhän Ignatius Loyolan ystävä ja monesta hänen opetuslapsestaan tuli jesuiitta. 1548 Philip perusti isä Persiano Rossan kanssa järjestön, joka piti huolta pyhiinvaeltajista ja toipilaista. Hän vakuuttui, että toimisi tehokkaammin pappina, joksi hänet vihittiin vuonna 1551. Philip harkitsi menoa Intiaan pyhän Francis Xavierin esimerkin mukaan, mutta päätti sittenkin jäädä Roomaan. Roomassa 1562 Philipiä pyydettiin virkaan San Giovanni dei Florentinin kirkossa, jonka hän lopulta myöhemmin vastaanotti. Miehen alaisuudessa toimi pappeja ja yhteisö kasvoi koossa, kunnes 1575 paavi Gregorius XIII tunnusti heidät oratoriolaisten sääntökunnaksi. Elämänsä viimeisinä vuosina Philip vuorotteli sairaan ja toipuneen välillä, kunnes vuoden 1595 Kristuksen pyhän ruumiin ja veren juhlana lääkäri kertoi hänelle, että hän ei ollut terve. 26. toukokuuta samana vuonna hän kärsi verenvuodosta ja kuoli keskiyöllä 79-vuotiaana.

Elämänvaiheita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Philip syntyi 21. heinäkuuta 1515 Firenzessä ja perusti 1548 isä Persiano Rossan kanssa yhteisön pyhiinvaeltajille ja toipilaille. Hänestä tuli pappi 23. toukokuuta 1551. Pyhä Philip perusti 1564 Oratorion, joka sai paavi Gregorius XIII:n hyväksynnän 1575. Philip kieltäytyi kardinaaliudesta 1590. Hän kuoli 26. toukokuuta 1595 Roomassa.

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]