Pfalz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pfalzin sijainti purppuralla

Pfalz [pfalts] on alue Saksan länsiosassa. Nykyään sillä tarkoitetaan useimmiten Rheinland-Pfalzin osavaltion eteläosaa. Myös Baijerissa on Oberpfalz (Ylä-Pfalz) -niminen alue.

Nimen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pfalz tulee latinan palatsia tai linnaa merkitsevästä sanasta palatium. Se ei alun perin ollut maantieteellinen käsite, vaan keskiajalla sillä tarkoitettiin linnaa, jossa keisari piti ajoittain hovia. Tämän kaltaisia linnoja oli monissa paikoissa eri puolilla Saksaa. Linnan ja siihen kuuluvien läänitysten hallitsijaa sanottiin pfalzkreiviksi. Reinin pfalzkreivin saatua vuonna 1356 vaaliruhtinaan arvon hänen hallitsemaansa aluetta alettiin kutsua "Pfalzin vaaliruhtinaskunnaksi" tai "Kurpfalziksi", jolloin "pfalz" kehittyi maantieteelliseksi käsitteeksi. Kun Kurpfalzin ruhtinaskunta vuonna 1803 jaettiin Baijerin ja Badenin valtioiden välillä, Pfalz-nimi siirtyi merkitsemään Baijerin hallitsemaa, Reinin länsipuolista Kurpfalzin aluetta, joka on nykyään osa Rheinland-Pfalzin osavaltiota.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pfalzin alue kattaa Rheinland-Pfalzin eteläosan, kun taas osavaltion pohjoisosa kuuluu historiallisesti Reininmaahan. Lännessä Pfalz rajoittuu Saarlandin osavaltioon ja etelässä Ranskaan, kun taas idässä Rein muodostaa Pfalzin ja Baden-Württembergin osavaltiorajan. Pfälzerwald -keskivuoristo kattaa noin kolmasosan Pfalzin alueesta. Pfalzin korkein vuori on 687 metriä korkea Donnersberg.