Petronella Grahn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Varhaiselämä ja koulutus

Petronella Grahn, syntynyt vuonna 1970 Helsingissä, on suomalainen taiteilija, lastenkirjailija ja yrittäjä. Hän asui lapsuutensa Vantaalla ja Kotkassa, teini-iän ja varhaisaikuisuuden Vantaalla, ja vuodesta 2006 lähtien Pyhtäällä. Grahn kävi Kotkassa Haukkavuoren musiikkiluokan ja Vantaalla Peltolan yläasteen musiikkiluokan. Hän on soittanut viulua seitsemänvuotiaasta ja pianoa viidestä ikävuodesta lähtien sekä säveltänyt musiikkia.

Grahn tunnetaan parhaiten Pomenian taikamaailman luomisesta, joka alkoi iltasatuina hänen lapsilleen ja kehittyi laajaksi brändiksi. Pomenia kattaa sarjan lastenkirjoja, kuvitettuja teoksia ja erilaisia tuotteita, mukaan lukien lastenvaatemallisto. Pomenian maailma on tunnettu kiehtovista hahmoistaan ja mielikuvituksellisista maisemistaan, jotka lumoavat sekä lapsia että aikuisia. Pomenia erottuu visuaalisesti ja tarinallisesti muista taikamaailmoista, mikä tekee siitä uniikin ja sisältörikkaan IP (intellectual property). Alun perin Pomeniasta suunniteltiin mobiilipeliä, mutta projekti jäi julkaisematta peliyhtiön ajautuessa vaikeuksiin. Myöhemmin Pomenian tarinasta on tehty animaatiosarja- ja elokuvasopimus eurooppalaisen tuotantoyhtiön kanssa.

Kumma-kustannus julkaisi ensimmäisen Pomenia-kirjan syksyllä 2020. Sarjassa on julkaistu alle kouluikäisille suunnattuja kuvakirjoja ja saturomaaneja kouluikäisille. Kirjojen lisäksi Pomenia-aineistoon kuuluu pedagogista materiaalia kuten tunnetaitokortteja ja lautapeli. Marraskuussa 2020 Mitä Suomi lukee -listalla lasten ja nuorten kirjojen kategoriassa "Taikapölyn salaisuus" oli viidenneksi myydyin ja "Taikamaailman suuri seikkailu" seitsemänneksi myydyin teos.

Lastenvaatebrändi Tinttu.com

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1999 Petronella Grahn perusti lastenvaatebrändi Tinttu.comin, joka tunnetaan ainutlaatuisista ja korkealaatuisista lastenvaatteistaan. Vaatteet ja neljän vuodenajan hatut erottuvat muista brändeistä niiden leikkisyyden, taiteellisten ja tarinallisten elementtien ansiosta, jotka tuovat vaatteisiin Pomenian taikamaailman viehätyksen. Brändillä oli jälleenmyyntiedustusta Suomessa, Euroopassa ja Venäjällä sekä omat liikkeet Vantaalla, Helsingissä, Lohjalla ja Kotkassa. Brändi on saavuttanut suosiota erityisesti vanhempien keskuudessa, jotka arvostavat laadukkaita ja mielikuvituksellisia lastenvaatteita. Petronella Grahnin yrittäjähenkisyys ajoi häntä laajentamaan luovia hankkeitaan, mikä johti Pomenian perustamiseen. Vuosien varrella Grahn on onnistuneesti integroinut taiteellisen visionsa erilaisiin tuotteisiin ja alustoihin, mukaan lukien pedagogiset mobiilisovellukset ja oppimateriaalit.lastenvaatebrändi, Toiminta keskeytettiin väliaikaisesti vuodesta 2018 alkaen Pomenian vuoksi.

Seinämaalaukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Petronella Grahn on myös tunnettu seinämaalauksistaan eli muraaleistaan[1], joita löytyy ympäri Suomea. Hänen värikkäät ja tarinalliset maalauksensa koristavat julkisia tiloja ja tuovat taikuuden tuntua kaupunkien kaduille. Grahnin muraalit ovat saavuttaneet suosiota ja tunnustusta niiden kyvystä muuttaa arjen ympäristöjä inspiroiviksi taideteoksiksi, jotka ilahduttavat kaikenikäisiä katsojia.

Kankaiden suunnittelu

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Petronella Grahn on suunnitellut myös kankaita muun muassa Ehta by Dream Circukselle sekä Ommelliselle, käyttäen taiteilijanimeä Fairytale Artist Petronella Grahn. Hänen suunnittelemansa kankaat ovat tunnettuja satumaisista ja värikkäistä kuvioistaan, jotka heijastavat Pomenian taianomaista maailmaa. Nämä kankaat ovat suosittuja erityisesti käsityöharrastajien ja ompelijoiden keskuudessa, jotka arvostavat niiden ainutlaatuisuutta ja kauneutta.

Pomenia kirjat ja julkaisut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grahn on kirjoittanut ja kuvittanut useita kirjoja, jotka sijoittuvat Pomenian maailmaan. Hänen teoksiaan arvostetaan niiden mukaansatempaavista tarinoista ja kauniista kuvituksista, jotka herättävät taikamaailman eloon. Joitakin hänen merkittäviä julkaisujaan ovat:

  • "Keijun Taikapölyä" (Tinttu.com, 2015)
  • "Pomenia - Taikamaailman suuri seikkailu" (Kumma-kustannus, 2020)
  • "Taikamaailma vaarassa" (Kumma-kustannus, 2020)
  • "Taikamaailman kätketty salaisuus" (Kumma-kustannus, 2021)
  • "Taikapölyn salaisuus" (Kumma-kustannus, 2020)
  • "Sisu Sankarina" (Kumma-kustannus, 2021)
  • "Ruttu Rusinalle ei ryttyillä" (Kumma-kustannus, 2023)

Muita teoksia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Pomenia-satuseikkailulautapeli (2018)
  • Öttiäisten Satujooga (2018)
  • Satuseikkailukortit (2018)
  • Tunnetaito lautapeli (2020)
  • Tunnetaitokortit (2020)
  • Peikkojen Satujoogakortit (2020)
  • Rohkeustaitokortit (2021)
  • Satuseikkailu toimintakortit (2022)
  • Pomenia tunnemuistipeli (2023)
  • Taikapölyä pelikortit (2023)

Animaatioelokuvan tuotanto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Petronella Grahn on mukana Pomeniaan perustuvan animaatioelokuvan ja TV-sarjan tuotannossa yhteistyössä brittitiimien kanssa. Tavoitteena on tuoda Pomenian taikamaailma kansainväliseen levitykseen v. 2027.

Henkilökohtainen elämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Petronella Grahn on naimissa ja kuuden lapsen äiti, ja hänen kokemuksensa vanhempana ovat vaikuttaneet syvästi hänen työhönsä. Hän on usein saanut inspiraatiota lapsiltaan, sisällyttäen heidän ideoitaan ja palautettaan tarinoihinsa ja suunnitelmiinsa. Grahn korostaa leikin, mielikuvituksen ja luovuuden tärkeyttä sekä lasten että aikuisten elämässä.

Petronella Grahnin panos lastenkirjallisuuteen ja innovatiivinen lähestymistapa tarinankerrontaan ovat tehneet hänestä rakastetun hahmon Suomessa ja muualla. Pomenian kautta hän jatkaa inspiroimaan ja viihdyttämään yleisöjä, edistäen mielikuvituksen ja luovuuden rakkautta. Pomenia on lapsuudessa syntynyt satumaailma, jonka taikaa hän on jakanut ja luonut uudelleen lastensa kanssa. Tämä taianomainen maailma opettaa lapsille tunne-elämän ja moraalisten arvojen perusteita, samalla kun se rohkaisee mielikuvitusta ja luovuutta. Grahn korostaa leikin ja hassuttelun merkitystä niin lapsille kuin aikuisillekin.

Palkinnot ja tunnustukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Petronella Grahn on saanut useita palkintoja ja tunnustuksia sekä kotimaassa että kansainvälisesti, tunnustuksena hänen innovatiivisesta ja mielikuvituksellisesta lähestymistavastaan lastenkirjallisuuteen ja kuvitukseen. Hän on voittanut mm. Truben pakkaussuunnittelukilpailun ja saanut Pyhtään kunnan kulttuuristipendin vuonna 2019.

Yhteistyöt ja projektit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Petronella Grahn on tehnyt yhteistyötä useiden tunnettujen taiteilijoiden ja yritysten kanssa, laajentaen Pomenian maailmaa eri medioihin ja tuotteisiin. Hän on suunnitellut kankaita Ehta by Dream Circukselle ja Ommelliselle, sekä tehnyt lisenssiyhteistyötä Karto Oy

ja Kumma Kustannuksen kanssa. Grahn on myös toteuttanut Pomenian satubalettia Oulun kansallisteatterin lavalle ja työskennellyt animaatioelokuvan tuotannossa brittitiimien kanssa.

  1. Pomenia - Virallinen sivusto
  2. Kolster - Pomenia sai kansainväliset siivet
  3. Kumma-kustannus
  1. ”Murals by Petronella Grahn”. Pomenia (käsikirjoitus). 2024-04-23.