Peter Yates

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Peter Yates
Henkilötiedot
Syntynyt24. heinäkuuta 1929
Aldershot, Britannia
Kuollut9. tammikuuta 2011 (81 vuotta)
Lontoo, Britannia
Ammatti elokuvaohjaaja
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Peter Yates (24. heinäkuuta 1929 Aldershot, Britannia9. tammikuuta 2011 Lontoo, Britannia[1]) oli Hollywoodissa tunnetuimmat teoksensa luonut englantilainen elokuvaohjaaja.

Yates aloitti ohjaajauransa kahdella pikkuelokuvalla, joista elokuvan Nuoret hurjat lomalla pääosaa esitti laulaja Cliff Richard. Richardin repertuaariin kuuluu yhä elokuvan nimimelodia "Summer Holiday". Ennen Yhdysvaltoihin muuttoa hän ohjasi kotimaassaan seitsemän jaksoa suosittua Pyhimys-televisiosarjaa. Ryöstö pikajunassa -rikoselokuva valmistui vuonna 1967 Yatesin ohjauksessa brittituotantona, mutta Bullitt (1968) oli hänen suuri läpimurtonsa Hollywoodissa. Elokuva, jonka pääosaa näyttelee Steve McQueen, sai parhaan leikkauksen Oscarin. Bullitt ja erityisesti sen kymmenminuuttinen takaa-ajokohtaus nostivat Yatesin maineeseen. Kohtaus vaikutti lajityypin kehitykseen ja on yhä pätevä tekniikan kehittymisestä huolimatta. Elokuvan ansiosta saamistaan tarjouksista huolimatta hän halusi kuitenkin siirtyä uusille linjoille ja ohjasi sen jälkeen romanssin John ja Mary.[2]

Oscar-ehdokkuuksia saivat myös muut hänen ohjaustyönsä, mutta suureksi menestykseksi nousi vasta Fillarijengi (1979), joka toi hänelle Oscar-ehdokkuuden ohjauksesta ja parhaasta elokuvasta. Samat ehdokkuudet hän sai Pukija-filmistään vuonna 1983. Yatesin viimeisimmät ohjaukset ovat olleet yleisömenestyksiä, mutta eivät kriitikoiden ylistämiä. Viimeinen ohjaustyö oli kunnianhimoinen kasvutarina Ystävyyden hinta[2].

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Legendaarinen ohjaaja kuoli Mesta.net. 10.1.2011. Elisa Oyj. Viitattu 10.1.2011.
  2. a b Arto Pajukallio, Tunnetun takaa-ajon ohjaaja. Helsingin Sanomat 13.1.2011 sivu C 6. Artikkelin verkkoversio
Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.