Pesänjakaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pesänjakaja on tuomioistuimen määräämä osituksen tai perinnönjaon taikka avoliiton purkautumisen jälkeisen omaisuuden erottelun toimittaja.

Pesänjakajan toimittama toimitusositus tai toimitusjako, samoin kuin omaisuuden erottelu ovat yksityisiä siviilioikeudellisia toimituksia. Pesänjakaja ei ole viranomainen, vaan toimii ikään kuin yksityisenä yhden henkilön tuomioistuimena. Toimituksessa jakajalla on yksinomainen toimivalta ratkaista kaikki jakoon tai omaisuuden erotteluun liittyvät kysymykset. Toimituksen kestäessä niistä ei voida käydä erillisiä oikeudenkäyntejä. Suomessa varsinainen tuomioistuin (käräjäoikeus) valvoo pesänjakajan toimintaa siten, että tuomioistuin määrää jakajan toimeensa hakemuksesta, sekä tarvittaessa voi myös erottaa hänet. Muissa maissa pesänjakajan instituutiota ei yleensä ole, vaan näitä asioita koskevan riidan ratkaisu on uskottu myös ensimmäisenä oikeusasteessa tuomioistuimelle. Jos jako toteutetaan omaisuutta myymällä, tarvitsee pesänjakaja tähän tuomioistuimen luvan.

Pesänjakajan ratkaisu voi tulla tuomioistuimen tutkittavaksi, jos ratkaisuun haetaan muutosta osituksen tai jaon moitekanteella. Tämä moitekanne on nostettava 6kk kuluessa jakokirjan allekirjoittamisesta.

Pesänjakajaa koskevat lain säännökset löytyvät perintökaaresta.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aarnio, Aulis & Kangas, Urpo: Suomen jäämistöoikeus I: Perintöoikeus. 6. uudistettu painos. Helsinki: Alma Talent, 2016. ISBN 978-952-14-2554-7.