Permakulttuuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Permakulttuurin periaatteilla hoidettu puutarha.
Permakulttuuria edustava luomutila Schwabenissa Saksassa.

Permakulttuuri tarkoittaa maatalouden ja puutarhanhoidon ekosysteemien suunnittelua ekologisesti kestäviksi ja pyrkimystä omavaraiseen ruuantuotantoon. Englanninkielinen käsite permaculture tuli alun perin sanoista permanent agriculture, pysyvä maanviljely, mutta se on levinnyt siitä muillekin suunnittelun osa-alueille, ja nykyisin lyhenne tulkitaan perma = kestävä + kulttuuri. Permakulttuuri on kokonaisvaltainen suunnittelufilosofia, joka kattaa puutarhan, arkkitehtuurin, ekologian, jopa rahanhallinnan ja yhteisösuunnittelun.lähde?

Maanviljelyssä tavoitteena oli kehittää sellaisia viljelymenetelmiä, jotka eivät vuosikymmenienkään mittaan kuluta maaperää viljelykelvottomaksi esimerkiksi ravinteiden riiston, tiivistymisen tai eroosion kautta. Ajatusta kehittelivät nykymuotoon alkuperäiskansojen opeista australialaiset Bill Mollison ja David Holmgren 1970-luvun puolivälissä. Sepp Holzer Itävallan vuoristossa on myös ollut permakulttuurin edelläkävijä jo vuosikymmeniä. [1] Permakulttuuri on vastaliike teolliselle maataloudelle ja vihreälle vallankumoukselle.[2]

Permakulttuurissa on kolme pääperiaatetta:lähde?

  • Yhteinen etiikka maasta huolehtimisesta, ihmisistä huolehtimisesta ja ylijäämän palauttamista kahdelle edelliselle (maalle ja ihmisille).
  • Ekologiset periaatteet, jotka johdetaan luontoa tarkkailemalla kerätyistä havainnoista.
  • Suunnittelumenetelmät ja -prosessit, jotka antavat yksilölle tai ryhmälle mahdollisuuden lisätä käsitteellisiä, materiaalisia ja strategisia komponentteja toimintasuunnitelmiin niin, että ne voidaan toteuttaa ja ylläpitää käyttäen mahdollisimman vähän luonnonvaroja.

1980-luvulla permakulttuurin periaatteet vakiintuivat muuhunkin kuin vain maatalouden suunnitteluun. Nykyisin on useita projekteja, jotka on toteutettu permakulttuurin periaatteita noudattaen. Muun muassa siirtymäliikkeen toimintamallit pohjautuvat permakulttuuriin ja liikkeen perustaja Rob Hopkins on toiminut permakulttuurin opettajana.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Der Krameterhof - Permaculture in Salzburg (saksaksi)
  2. Riikka Kaihovaara: Riippumaton puutarha. Teollisen ruoantuotannon romahdus ja permakulttuurin perusteet, s. 14. Helsinki: Vihreä Sivistysliitto, 2012. ISBN 978-952-5078-39-8.
  3. Permaculture Association: Transition Towns, viitattu 23.9.2011. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lombardini-Riipinen, Chiara & Riipinen, Olli: Aikidoa luonnon kanssa: Johdatus permakulttuuriin. Pinko 1. Helsinki: Vihreä sivistys- ja opintokeskus, 1998. ISBN 952-5078-07-8.
  • Hemenway, Toby Gaia's garden : a guide to home-scale permaculture ISBN 978-1-60358-029-8 (englanniksi)
  • Riikka Kaihovaara: Riippumaton puutarha - Teollisen ruoantuotannon romahdus ja permakulttuurin perusteet. Vihreä sivistysliitto, 2012. ISBN: 978-952-5078-39-8.
  • Ilkka Aula: Permakulttuuriopas, Helsinki : Vihreä Sivistysliitto 2015, ISBN 978-952-5078-46-6

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]