Perjodki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Perjodki
Перёдки

Perjodki

Koordinaatit: 58°24′38″N, 34°2′44″E

Valtio Venäjä
Alue Novgorodin alue
Piiri Borovitšin piiri
Hallinto
 – Asutustyyppi kylä
 – Hallinnon tyyppi maalaiskunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 447,7 km²
Väkiluku (2011) 2 200











Perjodkista Vitoslavlitsyn ulkomuseoon siirretty Neitsyt Marian syntymän kirkko.

Perjodki (ven. Перёдки) on maalaiskunta ja sen keskuskylä Novgorodin alueen Borovitšin piirissä Venäjällä. Se sijaitsee Borovitšin ja Pestovon välisen maantien varrella kymmenen kilometriä Borovitšista itään[1]. Kylässä on 478 ja kunnassa 2 200 asukasta (vuonna 2011)[2].

Maantiede ja asutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perjodkin kunnan pinta-ala on 447,7 neliökilometriä[3]. Se rajoittuu etelässä Borovitšin piirin Opetšenski Posadin, Joglan ja Borovitšin, lännessä Progressin ja pohjoisessa Kontšanskoje-Suvorovskojen kuntiin sekä idässä Mošenskojen piiriin[4]. Pinta-alasta 67 % on metsää ja 28 % maatalousmaata[5].

Seudulla virtaavat Mstan sivujoki Velgija, jälkimmäisen sivujoki Bystritsa, Uverin sivujoet Suhaja ja Holynka sekä Suhojejärveen laskeva Žužilka. Suurimmat järvet ovat Borovskoje, Suhoje ja Limandrovo.[6] Kunnan alueella sijaitsee Borovskojen ja Suhojen karstijärvien rauhoitusalue sekä neljä luonnonmuistomerkkiä[7].

Keskuskylän lisäksi kuntaan kuuluu Tuhunin taajama ja 32 kylää: Bortnik, Dubrovi, Jeremejevo, Karmanovo, Katšalovo, Kononovo, Korovajevo, Korovkino, Kotovo, Krasnaja Gora, Kurakovo, Lipovets, Maklakovo, Maškino, Myšljatšje, Novoselitsy, Orehovo, Paltsevo, Paport, Petuhovo, Potšinnaja Sopka, Šastovo, Šedomitsy, Sušerjovka, Telbovitši, Tšaplinka, Tuhun, Valugino, Vilatšovo, Vilovataja Gorka, Vlasiha ja Zasypenje[4]. Asutuskeskuksista suurin on vajaan 600 asukkaan Potšinnaja Sopka[2]. Samanniminen maalaiskunta liitettiin Perjodkiin vuonna 2010[8].

Liikenne, talous ja palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kunnan tärkein liikenneväylä on Borovitšin ja Pestovon välinen maantie[9]. Kylistä on linja-autoyhteydet Borovitšiin, Mošenskojeen, Pestovoon ja Novgorodiin[10].

Paikallisista elinkeinoista tärkeimmät ovat maatalous ja puunjalostus. Kunnassa toimii kolme maatalousyritystä, kolme pientä puunjalostuslaitosta, lihanjalostamo sekä rakennustarvike- ja metallialan yritykset. Asukkailla on lähes tuhat palstaviljelmää.[11]

Keskuskylän palveluihin kuuluu lastentarha, keskikoulu, kulttuuritalo, kirjasto, pieni poliklinikka, posti ja muutamia kauppoja. Palveluja on myös Potšinnaja Sopkassa, Tuhunin taajamassa ja eräissä muissa kylissä.[12]

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seudulla sijaitsee useita muinaisia hautapaikkoja. Perjodkin lähellä on 700–900-luvun muinaislinna ja entisen Išutinon kylän luona uhrikivi. Rakennusmuistomerkkeihin kuuluvat Perjodkin, Telbovitšin, Paportin ja Šedomitsyn kirkot sekä Paportin, Šastovon ja Zasypenjen kartanoalueet.[13] Perjodkissa toimii perinteistä talonpoikaiskulttuuria esittelevä museo[14]. Novgorodin lähellä Vitoslavlitsyn ulkomuseossa on kylästä siirretty Neitsyt Marian syntymän puinen telttakattoinen kirkko, joka on lajissaan Pohjois-Venäjän vanhin[15].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Generalnyi plan, s. 17.
  2. a b Generalnyi plan, s. 57.
  3. Generalnyi plan, s. 71.
  4. a b Generalnyi plan, s. 16.
  5. Generalnyi plan, s. 72.
  6. Generalnyi plan, s. 21–22.
  7. Generalnyi plan, s. 38.
  8. Generalnyi plan, s. 15–16.
  9. Generalnyi plan, s. 119.
  10. Generalnyi plan, s. 125.
  11. Generalnyi plan, s. 49.
  12. Generalnyi plan, s. 98-104.
  13. Generalnyi plan, s. 37.
  14. Generalnyi plan, s. 101.
  15. Generalnyi plan, s. 18.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]