Perhossimput

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Perhossimput
Perhossimppu (Dactylopterus volitans)
Perhossimppu (Dactylopterus volitans)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Simppukalat Scorpaeniformes
Heimo: Perhossimput
Dactylopteridae
Rafinesque, 1810
Suvut
Katso myös

  Perhossimput Wikispeciesissä
  Perhossimput Commonsissa

Perhossimput (Dactylopteridae) on simppukaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan kaikista lämpimistä valtameristä.

Lajit ja anatomia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perhossimppujen heimoon kuuluu 2 sukua ja 7 lajia. Ruumiinrakenteeltaan ne ovat pitkänomaisia ja suurimmat lajit voivat kasvaa 40–50 cm pitkiksi. Tyypillisiä piirteitä ovat erittäin kookkaat rintaevät, jotka muistuttavat muodoltaan viuhkaa tai siipiä, suuri luulevyjen suojaama pää, 2 selkäevää, joista ensimmäisen selkäevän 2 ensimmäistä ruotoa ovat muusta evästä erillisiä. Perhossimppulajeilla ei ole kylkiviivaa ja uimarakko on kaksiosainen. Heimon kalat ovat väriltään selästään punertavia tai harmaita ruskein täplin ja vatsastaan vaaleampia.[1][2][3]

Levinneisyys ja elintavat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perhossimppulajeja tavataan Atlantista, Intian valtamerestä ja Tyynestämerestä lämpimistä ja lauhkeanlämpimistä vesistä. Ne elävät lähellä pohjaa ja ikään kuin kävelevät suurten rintaeviensä avulla. Niiden ravintoa ovat pienet selkärangattomat eläimet. Perhossimppujen liha on syötävää ja niitä kalastetaan paikoin ruokakaloiksi.[1][2][3]

  1. a b Family Dactylopteridae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 21.4.2013. (englanniksi)
  2. a b Family Dactylopteridae (PDF) FAO. Viitattu 21.4.2013. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  3. a b John D. McEachran,Janice D. Fechhelm: Fishes of the Gulf of Mexico: Scorpaeniformes to tetraodontiformes, s. 24. University of Texas Press, 1998. ISBN 978-0-292-70634-7. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 21.04.2013). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.