Pentacon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keskikoon Pentacon Six TL -kamera.
Praktica B100 -järjestelmäkamera ja Pentacon 200mm/4 -objektiivi.

Pentacon GmbH on Saksan Dresdenissä toimiva hienomekaanisten ja optisten laitteiden ja komponenttien valmistaja, joka kuuluu Schneider Kreuznach -konserniin[1]. Nykyinen Pentacon-yritys juontaa juurensa Itä-Saksassa toimineeseen VEB Pentacon Dresdeniin, joka valmisti muun muassa Praktica-, Zeiss Ikon-, Contax-, Ica-, Ernemann-, Exakta-, Exa- ja Pentacon-merkkisiä kameroita. Yrityksen piirissä kehitettiin peiliheijastuskameralle olennainen pentaprismaetsin, josta yritys sai myös nimensä. Pentaconiin juontaa juurensa myös järjestelmäkameroissa pitkään käytetty objektiivien M42-kierrekiinnitys eli niin sanottu Praktica–Pentax-kierre.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

VEB Pentacon Dresden syntyi vähitellen, kun optisen alan valmistajat yhdistyivät Saksassa. Ensimmäinen fuusio oli Zeiss Ikon vuonna 1926, jossa yhdistettiin saksalaiset kameravalmistajat Internationale Camera Actiengesellschaft ICA AG (Dresden), Contessa-Nettel AG (Stuttgart) ja Ernemann-Werke (Dresden). Seuraavina vuosina mukaan tulivat AG Hahn für Optik und Mechanik (Kassel) ja C. P. Goerz AG (Berliini). Toisen maailmansodan jälkeen osa tehtaista jäi Itä-Saksan puolelle, jossa niistä muodostui VEB Zeiss-Ikon. 1950-luvun lopulla siitä muodostettiin VEB Kinowerke Dresden yhdistämällä siihen VEB Kamera-Werke Niedersedlitz (joka juonsi juurensa Charles A. Noblen ja Guthe & Thorschin kameraverstaisiin ja oli Praktica-järjestelmäkameran edeltäjän Praktiflexin kehittäjä), VEB Welta-Kamera-Werk Freital (johon kuului myös Reflekta-kameratehdas), VEB Altissa-Camera-Werk (tunnettu myös Altiflex- ja Altix-kameroista) ja VEB Aspecta Dresden, joka valmisti projektoreita, suurennuskoneita ja objektiiveja. Vuonna 1964 yhteiseksi nimeksi tuli VEB Pentacon Dresden. 1970-luvun vaihteessa siihen liitettiin vielä VEB Feinoptisches Werk Görlitz (ent. Meyer-Optik) sekä Exakta- ja Exa-kameroista tunnettu Ihagee Kamerawerk AG, ja kymmenen vuotta myöhemmin dresdeniläinen Mentor-kameratehdas.

Itä-Saksan luhistuttua Pentacon Dresden oli suurissa vaikeuksissa. Heinäkuussa 1990 tehtaan kuudesta tuhannesta työntekijästä töitä oli vain 150:lle. Sitä ennen tehtaan tuotannosta kolme neljäsosaa oli viety länsimaihin, ja muun muassa Britanniassa Praktica-kameroilla oli noin 25 prosentin markkinaosuus järjestelmäkameroissa.[2] Jälleenyhdistymistä yrityssektorilla valvonut Treuhandanstalt totesi yrityksen olevan raskaasti tappiollinen ja sen työntekijämäärän tarpeeseen nähden kuusinkertainen. Tehdas lakkautettiin kesäkuussa 1991. Pentaconin tuotemerkit osti linssivalmistaja Schneider-Kreuznachin omistaja Heinrich Manderman.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Precision and Quality in Metal and Plastics Pentacon GmbH. Viitattu 221.5.2018. (englanniksi)
  2. Itä-Saksan maineikas Praktika-tehdas pulassa. Helsingin Sanomat, 29.7.1990, s. 26.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäiset artikkelit: de:Pentacon & en:Pentacon