Pensseliheinä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pensseliheinä
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Yläkaari: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Suku: Pensseliheinät Dasypyrum
Laji: villosum
Kaksiosainen nimi

Dasypyrum villosum
(L.) P.Candargy

Katso myös

  Pensseliheinä Wikispeciesissä
  Pensseliheinä Commonsissa

Pensseliheinä (Dasypyrum villosum) on pensseliheinien (Dasypyrum) sukuun kuuluva kasvilaji. Pensseliheinä on kotoisin Välimeren sekä Kaukasuksen alueilta, ja se on toinen pensseliheinien sukuun kuuluvista lajeista.

Pensseliheinä on tanakka, erilaisilla kuivilla paikoilla kasvava heinälaji. Sen tähkylöihin voi kehittyä väriltään keltaisesta ruskeaan vaihtelevia jyviä ja samassa tähkylässä voi olla keskenään erivärisiä jyviä.

Pensseliheinä oli aiemmin yleinen vehnäpelloilla, mutta nykyisin se esiintyy lähinnä vain ihmisvaikutteisilla joutomailla, kuten tienpientareilla ja kalkkikaivosten jättömailla. Pensseliheinää tavataan vähäisissä määrin myös merenrannoilla sekä havumetsien ja kesantopeltojen laidoilla. Pensseliheinä kasvaa yleensä alle 1000 metrin korkeudella merenpinnasta.

Pensseliheinää on käytetty yleisesti vehnän ominaisuuksien parantamiseen siirtämällä geenejä pensseliheinästä vehnään. Pensseliheinällä on hyvä vastustuskyky tiettyjä sienitauteja vastaan sekä kuivuuden ja suolaisuuden sietoa edistäviä geenejä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Grądzielewska, A.: 2006: The genus Dasypyrum — part 2. Dasypyrum villosum — a wild species used in wheat improvement, Euphytica, 142:441–454 (englanniksi)