Pellucidar

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pellucidar on kirjailija Edgar Rice Burroughsin luoma kuvitteellinen maailma Maapallon sisäpinnalla. Burroughsin Pellucidar-kirjasarjassa ilmestyi seitsemän teosta.

Sarjan pääsankarit ovat David Innes ja Abner Perry, jotka porautuvat maan sisään erityisellä kaira-aluksella etsiäkseen hiili- ja malmiesiintymiä mutta päätyvätkin Pellucidariin. He ovat enemmän päättäväisiä etsijöitä kuin varsinaisia sankareita. Innesistä tulee Pellucidarin keisari, Perry on sivilisaation rakentaja. Toisen osan lopussa rakennetaan jo rautatietä, kolmannessa kohdataan jo musketin tuntevia merirosvoja, korsarilaisia. Neljännessä korsarilaisten vankina ollut Innes palaa Tarzanin ja tämän ystävien avulla Sarimaahan.

Burroughsin Pellucidar-kirjasarjan teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. At the Earth's Core (1914, suom. Maan uumenissa 1924)
  2. Pellucidar (1915, suom. Ikuisen päivän maa 1924)
  3. Tanar of Pellucidar (1929, suom. Kuninkaan poika 1983)
  4. Tarzan at the Earth's Core (1929, suom. Tarzan maan uumenissa 1976)
  5. Back to the Stone Age (1937)
  6. Land of Terror (1944)
  7. Savage Pellucidar (1963)

Teokset piti alun alkaen julkaista suomeksi noin vuoden välein, mutta suunnitelma jäi toteutumatta kääntäjä Seppo Ilmarin kuollessa liikenneonnettomuudessa vuonna 1982. Hänen poikansa Don Engström käänsi kolmannen osan loppuun. Pääkääntäjän kuoltua kustannusyhtiö Taikajousi kuitenkin luopui loppujen teosten suomeksi julkaisusta, samoin kuin Ilmarin aiemmin lupaamasta Venus-kirjojen kääntämisestä [1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
Pellucidarin kartta (1915)

Edgar Rice Burroughs esittelee Pellucidarin samannimisessä kirjasarjassaan.

Pellucidarin aurinko on Maapallon keskipisteessä ja maailmassa vallitsee ainainen päivä. Siksi siellä matkat mitataan syömisten ja nukkumisten lukumäärillä - ei maailman täsmällisin menetelmä.

Pellucidarissa elää karvaisia apinaihmisiä, muinaisia dinosauruksia, luolakarhuja ja muita sukupuuttoon kuolleita eläimiä. Hyvin merkittävä laji ovat maharit, lentävät liskot, jotka orjuuttavat vielä kivikaudessa eläviä ihmisiä.

David Innes ja Abner Perry löytävät Pellucidarin porautuessaan maahan erikoisaluksella, jonka tarkoitus on etsiä uusia hiiliesiintymiä. Alusta ei voi ohjata, ja kolmessa päivässä se läpäisee maan kuoren.

Monien vaiheiden jälkeen Innesistä tulee Pellucidarin keisari ja Perry alkaa rakentaa sivilisaatiota.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Sovitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Eric Holmesin romaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Eric Holmes on kirjoittanut kaksi Pellucidar-romaania. Mahars of Pellucidar ilmestyi perikunnan luvalla 1976. Hän kirjoitti myös jatko-osa Red Axe of Pellucidar, mutta ei koskaan saanut siihen julkaisulupaa. Siitä ilmestyi 1993 hyvin pieni painos (15 kappaletta).[2]

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan ensimmäisestä romaanista tehtiin elokuva Taistelu maan syvyyksissä (At the Earth's Core, 1976). Sen ohjasi Kevin Connor ja pääosissa olivat Peter Cushing ja Doug McClure.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. toimitusjohtaja Don Engström, Kustannus Oy Taikajousi
  2. Martin

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]