Pekka Kalli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pekka Kalli, kuva Erkki Kupari
Pekka Kalli, kuva Erkki Kupari

Pekka Hannu Henrik Kalli (s. 28. heinäkuuta 1954 Harjavalta) on filosofi, opettaja, valokuvaaja ja kirjallisuusbloggaaja. Hän toimi Oriveden opiston opettajana, vararehtorina ja johtajana vuosina 1979-1998 (1) ja tämän jälkeen Tampereen ammattikorkeakoulun opettajankoulutuksessa yliopettajana (2) 1998–2017. Eläköidyttyään 2017 hän on jatkanut kallikuvat.fi kuvasivuston toimittamista ja kirjoittanut kirjallisuusblogeja vuonna 2005 aloittamaansa Taikavuori- sekä 2024 perustamaansa Paperimaailmat-blogiin lukuisia kirja- ja kirjailija-aiheisia tekstejä. Kalli asuu Porissa. Vanhemmat ovat Hannes Kalli (1913-1993 ) ja Eeva Kalli os. Sankkila (1921-2021) , sisraukset Jukka Kalli (1946), Outi Meriläinen (1946) ja Seija Kalli (1949).

Elämänvaiheet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pekka Kalli syntyi harjavaltalaiseen autoilija- ja opettajaperheeseen. Hänen isänsä Hannes Kalli oli maanviljelijästä autoilijaksi ryhtynyt yksittäisyrittäjä ja äitinsä Eeva Maria Kalli os. Sankkila (1921-2021) kansakoulun opettaja. Perheen neljästä lapsesta Pekka Kalli on nuorin. Kalli kävi Harjavallassa neljäluokkaisen kansakoulun, viisiluokkaisen kunnallisen keskikoulun sekä muutaman vuoden Harjavallan lukiota huonolla menestyksellä. Kalli kertoo oman filosofisen heräämisensä tapahtuneen lukiovuosina Harjavallassa. Kiinnostus filosofiaan kiinnittyi aluksi ajan yhteiskunnalliseen toimintaan. Ensimmäiset kiinnekohdat olivat lukiovuosina Franz Fanonin, Paolo Freiren ja Regis Debrayn suomennetut teokset, mutta myös Yrjö Ahmavaaran Yhteiskuntatieteen kyberneettinen metodologia teki vaikutuksen. Samalla hippiliikkeen jälkikaiut ja kaunokirjallisuus vaikuttivat maailmankuvan muotoutumiseen. John Steinbeckin, William Faulknerin mutta myös Henry Millerin tuotanto jäi parhaiten mieleen lukiovuosilta. Sisarustensda tavoin Kalli osallistui lukioaikoina aktiivisesti Teiniliiton toimintaan. Kalli ei kirjoittanut koskaan ylioppilaaksi. Lyhyen Harjavallan Valimossa automaatisorvarina työskentelyn jälkeen hän pyrki ja pääsi Tampereen yliopiston yhteiskunnalliseen jaostoon. Siellä hän suoritti vaadittavat lukiokurssit ja valmistui myöhemmin vuonna 1976 sosionomiksi pääaineenaan sosiaallipolitiikka (yleinen linja). Maisterintutkintonsa (yht.kand) hän suoritti 1979. Pro gradu tutkielma Peruskoulu-uudistuksesta. Sosiaalipolittikan ohella Kalli opiskeli sosiologiaa, filosofiaa, aikuiskasvatusta, kansantaloutta ja hallintotieteitä. Maisterintutkinnon jälkeen Kalli jatkoi yliopisto-opintoja työn ohella. Vuonna 1989 valmistui lisensiaattityö Hegelin filosofiasta (Totuuden historia) ja vuonna 1995 väitöskirja uuskantilaisuudesta (Cassirer ja uuskantilaisuus).

Kalli aloitti opettajana Oriveden Opistossa 1978 ja toimi sitten eri tehtävissä vuodesta 1979 aina vuoteen 1998. Kalli oli yhteiskunnallisten aineiden opettaja, vararehtori ja toimi vuoden opiston johtajana, kun Kansanvalistusseura, opiston omistajayhteisö, järjesteli toimintojaan uudella tavalla. Kalli johti Oriveden Opiston opiskelijamäärältään suurinta, yhteiskunnallista linjaa ja oli perustamassa ja johti sittemin myös kaksivuotista kulttuuritoiminnan linjaa 1990-luvulla. (1, s.255-256) Oriveden Opiston jälkeen hän siirtyi Tampereen ammattikorkeakoulun yhteydessä toimivaan Tampereen ammatilliseen opettajakorkeakouluun 1978 yliopettajaksi, josta toimesta hän jäi eläkeelle 2017. Yliopettajan tehtävään Kalli osallistui erityisesti verkkopedagogiikan kehittämiseen (3) sekä valokuvan pedagokseen käyttöön opetuksessa (3)

Vuonna 2005 Kalli perusti Taikavuori ja vuonna 2024 Paperimaailmat nimisen blogin. Kalli on ollut aktiivinen valokuvaaja vuodesta 2005 alkaen. Monipuolisena kuvaajana tunnettu Kalli on julkaissut kuviaan kallikuvat.fi -sivustolla

Luottamustoimet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalli oli Aikuiskasvatuksen maailma -lehden päätoimittaja vuosina 2003-2006 ja Aikuiskasvatuksen vuosikirja -kirjan toimituskunnan jäsen vuosina 1991-2009. Hän osallistui kirjojen toimitukseen ja kirjoitti myös joitain ammattikasvatukseen liittyviä artikkeleja.

Yksityiselämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalli oli naimisissa Helena Alamettälän (1982-1994), lapset Aura (1983), Juuso (1985) ja Joonas (1992) kanssa sekä Eila Kallin os. Latva kanssa vuodesta 2002-.

Kirjallisuuden ja aiemman oppineisuuden sekä elämänkokemuksen perusteella Kalli luonnehtii omaa maailmankatsomustaan eklektiseksi liberaaliksi vasemmistolaiseksi humanismiksi. Perustana on 1970-luvulla muodostunut Karl Marxin, Frankfurtin koulun, eksistentialismiin ja fenomenologiaan perustuva ajattelutapa, kaunokirjallisuuden moninaisuus - eurooppalaisen valistuksen dialektiikkan kiemurainen polku. Modernin projekti ei ole Kallin mukaan ohi, vaikka historian lopusta on käyty vilkasta väittelyä pitkään post-hegeliläisessä filosofiassa.

Kirjallisia tuotoksia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähtökohtia aikuiskasvatuksen tiedeluonteen arvioinnille (yhdessä Pekka Kämäräisen kanssa). Teoksessa: Aikuiskasvatus tieteenalana - tietoteoreettista tarkastelua. Julkaisussa: Lehtonen & Kämäräinen (toim.), Aikuiskasvatus erityistieteenä –johdatus tieteenanalyysin probleemoihin. Tampereen yliopisto, Yhteiskuntatieteiden tutkimuslaitos n:o E8/1979

Hegelin filosofian historian ja filosofian käsite. Kakkuri &Patoluoto (toim.): Hegel-tutkimuksia. Tutkijaliiton julkaisusarja 30, Helsinki 1984

Wahrheitsbegriff und Realismus. Annalen der internationalen Gesellschaft für dialektische Philosophie Societas Hegeliana IV. Vom Werden des Wissens – Philosophie, Wissenschaft, Dialektik. Hrsg. Von Hans Heinz Holz und Juha Manninen. Pahl-Rugenstein Verlag, Köln 1988.

Totuuden historia. G.W.F. Hegelin filosofianhistorian käsitteen ja esityksen tarkastelu. Toim. Juha Varto. Tampereen yliopisto, matemaattisten tieteiden laitoksen julkaisuja, A 210, Tampere 1989. (Lisensiaattityö)

Die Geschichte der Wahrheit. Kurzreferate und Selbstanzeigen. Hegel-Studien. Band 24., s. 277, Bouvier Verlag, Bonn 1989

Cassirer ja uuskantilaisuus. Analyyttisen ja historiallisen ongelma filosofiassa. Tampereen yliopisto, FITTY 56, Tampere 1995 (Väitöskirja)

Entäpä jos filosofia onkin mies … Teoksessa Koskinen ym. (toim.), Luonto toisena, toinen luontona. Kirjoituksia Lauri Mehtosen 50-vuotispäivän kunniaksi. Filosofisia tutkimuksia Tampereen yliopistosta 60. Tampere 1996

Kansanopisto, vuorovaikutus, autenttisuus. Aikuiskasvatus 1/1997

2000-luvun aikuisopettaja - erilaistuva ammattirooli ja muuttuva oppimisympäristö, Aikuiskasvatuksen vuosikirja 40 (1999)

Verkot ja teknologia aikuisen oppimisen tukena, Aikuiskasvatuksen vuosikirja 42, Helsinki 2001, toim. yhdessä Pekka Sallilan kanssa.

Konstruktivismi ja realismi. Aikuiskasvatuksen vuosikirja 45, Helsinki 2005. Toim. yhdessä Anita Malisen kanssa.

Tutkiva oppiminen ja pedagoginen asiantuntijuus. Toim. yhdessä Kaarina Ranne& Henna Heinilä. Tampereen ammattikorkeakoulu, OKKA-säätiö, Tampere-Helsinki 2009.

Verkon varassa. Toim. yhdessä Pekka Ihanainen & Kari Kiviniemi. Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Jyväskylä 2009.

Sosiaalinen media ja verkostoituminen. Toim. yhdessä Pekka Ihanainen & Kari Kiviniemi). Okka, Helsinki 2010

Korkeajännityksiä. Kohti osallisuutta luovaa korkeakoulukoulukulttuuria. Toim. yhdessä Marita Mäkinen, Vesa Korhonen, Johanna Annala, Päivi Svärd, Veli-Matti Värri Tampere University Press, Tampere 2011.


(1) Ojanen, Eero, Asuuko henki lammessa? Oriveden Opisto 1909-2009. Kansaanvalistusseura, Helsinki 2010.ISBN 978-951-9140-42-1 (2) Kotila, Hannu (toim.), Ammattikorkeakoulupedagogiikka. Edita, Helsinki 2003 (3) Tutkiva oppiminen ja pedagoginen asiantuntijuus. Toim. yhdessä Kaarina Ranne& Henna Heinilä. Tampereen ammattikorkeakoulu, OKKA-säätiö, Tampere-Helsinki 2009. (4)https://sites.tuni.fi/tamk-julkaisut/pedagogiset-ratkaisut/valokuvan-pedagoginen-voima/