Paul Niemisto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Paul Niemisto on amerikansuomalainen puhallinorkesterikapellimestari ja vaskisoittaja. Hän opettaa apulaisprofessorina Minnesotan osavaltion Northfieldin kaupungissa sijaitsevassa St. Olaf Collegessa.

Niemisto on vieraillut Suomessa sekä vaskisoittajana ja opettajana vuodesta 1980 lähtien. Vuonna 1990 hän perusti USA:n Keskilännen pohjoisosista rekrytoidun Ameriikan Poijat (Boys of America) vaskiseitsikon, jonka usealla soittajalla on suomalaiset sukujuuret. Yhtyeestä on tullut tärkeä suomalaisen seitsikkoperinteen vaalija ja se on laatuaan ainoa Suomen rajojen ulkopuolella. AP on levyttänyt neljä albumillista suomalaista seitsikkomusiikkia "Finnish Brass In America","Finnish Brass In America II (Connections Finnish)","Finnish Brass in America III (and The Tango Queens)" sekä "Finnish Brass in America 4 (Immigrants)" ja kiertänyt Suomessa myös kolmasti, 1992, 1995 ja 2000.

Niemisto sai 1999 Fulbright Senior Scholar -stipendin ja sen turvin hän tutki Suomen Sota-arkiston nuottimateriaaleja. Hänelle myönnettiin seuraavana vuonna Sotilasansioristi tunnustukseksi vuosikymmenien mittaisesta opetus- ja tutkimusrupeamastaan. Niemisto on julkaissut useita puhallinmusiikkiaiheisia tutkimuksia sekä Suomesta että Pohjois-Minnesotan suomalaisista siirtolaisista ja Minnesotan yliopistolle tehty väitöskirja käsitteli suomalaisia siirtolaispuhallinorkestereita.


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]