Patagoniannandu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Patagoniannandu
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Nandulinnut Rheiformes
Heimo: Nandut Rheidae
Suku: Rhea
Laji: pennata
Kaksiosainen nimi

Rhea pennata
Orbigny, 1834

Alalajit
  • R. p. garleppi
  • R. p. pennata
  • R. p. tarapacensis
Katso myös

  Patagoniannandu Wikispeciesissä
  Patagoniannandu Commonsissa

Patagoniannandu (Rhea pennata[2]) on Etelä-Amerikassa elävä lentokyvytön nandulintu. Se on kahdesta nandulajista pienempi, 90–100 cm pitkä, ja sillä on suuremmat siivet kuin muilla strutsilinnuilla. Patagoniannandu pystyy juoksemaan 60 km/h, ja sillä vauhdilla se pääsee pakoon useimpia saalistajia. Varpaiden kynnet ovat terävät ja toimivat aseina saalistajia vastaan.lähde?

Koirasnandut ovat hautoessaan erittäin vaarallisia. Naaras munii munat pesän ulkopuolelle eikä pesään, toisin kuin useimmat linnut. Koiras siirtää useimmat munat pesään, mutta jättää muutaman munan pesän ulkopuolelle, missä ne houkuttelevat kärpäsiä. Koiras ja myöhemmin poikaset syövät näitä kärpäsiä.lähde?

Lisääntymisajan ulkopuolella patagoniannandu on rauhallinen. Ne elävät 5–30 nandun laumassa riippumatta sukupuolesta tai iästä.lähde?

Patagoniannandu sijoitettuun välillä omaan sukuunsa Pterocnemia, mutta geneettisten tutkimukset tukevat lähempää sukulaisuutta nandun kanssa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Rhea pennata IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 28.2.2015. (englanniksi)
  2. Rhea Pennata Integrated Taxonomic Information System. Viitattu 2.2.2018. (englanniksi)
  3. Folch, A., Christie, D.A., Jutglar, F. & Garcia, E.F.J.: Lesser Rhea (Rhea pennata) (del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (toim.)) Handbook of the Birds of the World Alive.. 2018. Barcelona: Lynx Edicions. Viitattu 2.2.2018. (englanniksi)