Pasa ja Atpo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pasa ja Atpo ovat suomalaisia kirjailijoita, jotka ovat julkaisseet lukuisia vitutusteemaisia teoksia. Heidän uransa alkoi Eniten vituttaa kaikki -blogista, jota he kirjoittivat aktiivisesti kesästä 2007 kesään 2008. Esikoisteos Eniten vituttaa kaikki julkaistiin alkuvuonna 2008 ja sen menestyksen johdosta kirjalle tehtiin jatko-osat Toiseksi eniten vituttaa kaikki (2009) ja Kolmanneksi eniten vituttaa kaikki (2010). Eniten vituttaa kaikki -kirjasta on tehty juhlapainos (2013) ja juhlapainoksen juhlapainos (2020).

Näissä teoksissa Pasa ja Atpo tekevät terävän satiirisia havaintoja arkielämästä, ihmisistä ja ihmisten tavoista. Kirjoissa yhdistyvät tarkat arkielämän huomiot ja alatyylinen, paikoin jopa yli vedetty kieliasu, jossa suomen voimasanastoa viljellään reilusti.

Vitutustrilogiaksi kutsuttujen alkuteosten jälkeen Pasa ja Atpo kohdistivat huomionsa tarkemmin rajattuihin kokonaisuuksiin, minkä seurauksena he kirjoittivat kirjat Eniten vituttaa työ (2012), Eniten vituttaa parisuhde (2013), Suuri suomalainen ihmiskirja (2014) ja Eniten vituttaa elämä (2015). Suomen täyttäessä sata vuotta, Pasa ja Atpo osallistuivat juhlallisuuksiin kirjallaan Eniten vituttaa Suomi (2017).

Pasan ja Atpon viimeisimmät teokset ovat self help -genrestä voimansa ammentavat Vitutuspäiväkirja (2019) ja Vituiksi meni - täytettävä omaelämäkerta (2020).

Kirjojen ohella Pasa ja Atpo ovat julkaisseet vitutuskalenterin vuodesta 2010 alkaen. Kyseessä on repäisykalenteri, jossa on jokaiselle päivälle oma vitutus. Kalentereiden aihevalinta on ensimmäisten kirjojen tapaan erittäin laaja-alainen. Kuten kirjojen kohdalla, myös kalentereissa kieli on siistiytynyt, jolloin terävän satiirinen ote on noussut enemmän keskiöön.

Uransa alkuvaiheessa Pasa ja Atpo toimivat City-lehden kolumnisteina vuosina 2008-2012. He ovat esiintyneet kirjojen julkaisujen yhteydessä radio-ohjelmissa ja Helsingin kirjamessuilla.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]