Parfyymi (kirja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Parfyymi (saks. Das Parfüm) on Patrick Süskindin kirjoittama saksalainen romaani vuodelta 1985. Kirjaa on myyty maailmanlaajuisesti 15 miljoonaa kappaletta ja teos on käännetty 45 kielelle.[1]

Jean-Baptiste Grenouille (ransk. sammakko) syntyy 1738 keskellä löyhkäävää kalatoria Pariisissa. Hänellä on poikkeuksellisen ylikehittynyt hajuaisti, mutta hänellä ei ole kuitenkaan lainkaan ominaistuoksua. Haisevassa kaupungissa tätä ei huomaa juuri kukaan muu, paitsi hänen ensimmäinen imettäjänsä Jeanne Bussie, joka on veloittanut vastasyntyneen huostaan ottaneelta Saint-Marrin luostarilta kolme frangia viikossa. Hajuaistinsa menettäneen neiti Gaillardin hoivissa siihen asti kasvanut 8-vuotias orpopoika myydään 15 frangilla työläiseksi nahkuri Grimalille, kun elatusmaksut luostarilta lakkaavat. Kaikki kaupungin hajut opittuaan Grenouille havaitsee 13-vuotiaana yllättäen ihanan tuoksun, joka tulee nuoresta tytöstä. Saadakseen haistella häntä kylliksi hän kuristaa tämän. Hän päättää oppia valmistamaan tuoksuja ja hankkiutuu varta vasten viemään valmiita nahkoja parfyrmööri Baldinille.

Kun aiemman menestyksensä menettänyt parfyymöri Baldini huomaa, että nahkurin apupoika pystyy muistamaan minkä tuoksuyhdistelmän vain, hän ostaa tämän 20 livrellä nahkurilta oppipojakseen. Grenouille jäljentää kilpailijan muotiparfyymin, parantelee sitä ja luo satamäärin uusia menestystuoksuja. Baldinin luona Grenouille oppii muiden monien parfyymituotteiden valmistustaitojen ohella tislauksen menetelmän ja saa sattumalta tietää Baldinilta että tuoksuja voidaan saada talteen muillakin metodeilla. Grenouille saa 18-vuotiaana kisällin arvon, 25 frangia ja poistuu Pariisista.

Matkallaan pois Pariisista Grasseen Grenouille alkaa inhota ihmisten hajuja ja eristäytyy seitsemäksi vuodeksi syrjäiseen luolaan Plomb du Cantal -nimisen tulivuoren huipulla Auvergnessä. Hän huomaa luolassa oltuaan, että ei tuoksu itse yhtään miltään ja että hänen pitää hankkia ominaistuoksu, jotta muut ihmiset huomaavat hänet. Montpellierissä markiisi de la Tailland-Espinasse kiinnostuu hänestä, koska on kuullut aidosta 'villi-ihmisestä'. Hän haluaa soveltaa fluidaaliteoriaansa eli 'fluidum letale' metodiaan Grenouilleen ja saada hänestä sivistynyt ihminen. Grenouille alkaa valmistaa tuoksuja, joilla hän voi naamioida itsensä muitten ihmisten pariin sopivaksi. Poistuessaan markiisin luota hänellä on 50 louisdoria kukkaistuoksuistaan.

Grenouille hankkiutuu oppipojaksi parfyymipääkaupunki Grasseen madame Arnulfin verstaaseen oppiakseen enfleurage-metodin eli kylmäuuttamisen, jolla kukkien tuoksuja voidaan säilöä rasvaan. Hän alkaa murhata nuoria neitsyitä, jotta saisi heidän tuoksunsa säilymään ikuisesti. Hän kerää nuorista neitsyistä tuoksuja, joilla voisi luoda maailman mahtavimman parfyymin. Tämän parfyymin avulla hän saisi ominaistuoksun, jota koko maailma rakastaisi.

Elokuvasovitus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjasta on sovitettu samanniminen elokuva vuonna 2006. Tom Tykwerin ohjaaman elokuvan pääosia näyttelevät Ben Whishaw, Rachel Hurd-Wood, Dustin Hoffman ja Alan Rickman. Suomessa elokuvan ensi-ilta oli tammikuussa 2007.

  1. Parfyymi tekee loistavaa tulosta (Arkistoitu – Internet Archive) Nordiskfilm.fi. 25.9.2006.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.