Pallokrotit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pallokrotit
Atlantinpallokrotti (Himantolophus groenlandicus)
Atlantinpallokrotti (Himantolophus groenlandicus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Krottikalat Lophiiformes
Heimo: Pallokrotit
Himantolophidae
Gill, 1861
Katso myös

  Pallokrotit Wikispeciesissä
  Pallokrotit Commonsissa

Pallokrotit (Himantolophidae) on krottikaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan syvistä vesistä kaikista lämpimistä ja lauhkeista valtameristä.

Lajit ja antomia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pallokrottien heimoon kuuluu 1 suku ja 18 lajia, muun muassa atlantinpallokrotti (Himantolophus groenlandicus). Heimon lajien koiraat ja naaraat eroavat kooltaan huomattavasti. Naaraat kasvavat suurimmillaan noin 46–47 cm pitkiksi, kun koiraat ovat korkeintaan noin 4 cm pitkiä. Naaras on ruumiinrakenteeltaan pallomainen ja tukeva kala. Etumainen selkäevän ruoto on pidentynyt ja sen päässä on valoatuottava elin, jossa on liuskamaisia ulokkeita. Suu ja hampaat ovat heimon kaloilla suurikokoiset. Vatsaevät puuttuvat pallokroteilta ja selkä- ja peräevät ovat lyhyehköt. Ihossa on useita piikkejä ja väriltään kalat ovat ruskeita tai mustia ja ihossa voi olla valkoisia pisteitä. Aikuiset koiraat kiinnittyvät suullaan naaraan ruumiiseen, mutta eivät ilmeisesti elä kuitenkaan naaraan loisena.[1][2][3]

Pallokrottilajeja tavataan Atlantista, Intian valtamerestä ja Tyynestämerestä. Suurin osa lajeista elää trooppisilla alueilla, mutta niitä tavataan myös kylmiltä ja lauhkeilta leveyspiireiltä niin pohjoisella kuin eteläiselläkin pallonpuoliskolla. Pallokrotit elävät tyypillisesti yksittäin 250–4 000 metrin syvyydestä.[1][2][3][4]

  1. a b Family Himantolophidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 23.10.2012. (englanniksi)
  2. a b Family Himantolophidae (PDF) FAO. Viitattu 23.10.2012. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  3. a b Theodore W. Pietsch: Himantolophidae Tree of Life web project. Viitattu 23.10.2012. (englanniksi)
  4. David J. Randall,Anthony P. Farrell: Deep-sea fishes, s. 66. Academic Press, 1997. ISBN 9780123504401. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 23.10.2012). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.