Paljasnaamalepakko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paljasnaamalepakko
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Lepakot Chiroptera
Heimo: Siipat Vespertilionidae
Suku: Ia
Laji: io
Kaksiosainen nimi

Ia io
Thomas, 1902

Levinneisyysalue
Levinneisyysalue
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Paljasnaamalepakko Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Paljasnaamalepakko Commonsissa

Paljasnaamalepakko[2] (Ia io) on siippoihin kuuluva lepakko. Se on yleinen Itä- ja Kaakkois-Aasiassa (Kiinassa, Intiassa, Laosissa, Nepalissa, Thaimaassa ja Vietnamissa)[1] ja elää pääasiassa kalkkikiviluolissa 400–1700 metrin korkeudella[3]. Lepakon pesimäpaikkoja on löydetty sekä luolien suuaukoilta että 1,5 kilometrin syvyydeltä luolastoista[4].

Paljasnaamalepakko kasvaa 90–105 millimetrin mittaiseksi. Väriltään se on päältä ruskea ja alapuolelta harmahtava.[5]

Lepakon elintavoista ja käyttäytymisestä ei tiedetä paljon. Se elää usein pienissä ryhmissä ja syö monien muiden siippojen tapaan hyönteisiä. Lepakko lähtee nukkumapaikaltaan ruuanhakuun jo varhain iltapäivällä. Talveksi se voi muuttaa lämpimämmille alueille.

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto määrittelee paljasnaamalepakon elinvoimaiseksi[1]. Eräs lajiin kohdistuvista uhkista on ihminen, joka tuhoaa sen elinalueita; useita luolia on muutettu turistinähtävyyksiksi. Lepakoita häiritsevät myös niiden ulostetta keräävät maanviljelijät. Lisäksi hyönteismyrkkyjen liiallinen käyttö uhkaa paljasnaamalepakon tulevaisuutta.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Csorba, G., Bumrungsri, S., Bates, P., Molur, S. & Srinivasulu, C.: Ia io IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 11.7.2014. (englanniksi)
  2. Maailman nisäkkäiden suomenkieliset nimet, virallinen ehdotus (CSV-tiedostomuoto). Luonnontieteellinen keskusmuseo, nisäkäsnimistötoimikunta.
  3. a b Great Evening Bat China Species Information Service (CSIS). Institute of Zoology, Chinese Academy of Sciences. Viitattu 10.5.2006.
  4. C.M. Francis, A. Guillén, M.F. Robinson: Wildlife of Lao PDR: 1999 status report – Order Chiroptera Wildlife Conservation Society. Viitattu 10.5.2006.
  5. Nowak, Ronald M. (1999). Walker's Mammals of the World. Johns Hopkins University Press. ISBN 0-8018-5789-9.