Palazzo Spini Feroni

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Palazzo Spini Feroni.

Palazzo Spini Feroni on palatsi Firenzessä, Italiassa. Sen rakennutti rikas kauppias Geri Spini vuonna 1289 maille, jotka hän oli hankkinut Santa Trinitan basilikan munkeilta.[1]

Palazzo Spini Feroni oli aikanaan suurin yksityisomistuksessa ollut palatsi Firenzessä. Toinen suuri samalta ajalta ollut yksityisomistettu palatsi oli Palazzo Vecchio. Palatsin suunnittelusta vastasi todennäköisesti Arnolfo di Cambio tai tämän isä Lapo Tedesco. Rakennuksen alkuperäinen ulkonäkö on edelleen nähtävissä Domenico Ghirlandaion freskoissa Sassetti-kappelissa viereisessä Santa Trinitin basilikassa.

Palatsi oli 1300-luvulla jaettu Spinin perheen eli haaroille. Piazzaa vastapäätä oleva osa myytiin 1600-luvulla. Toscanan herttuan Cosimo III:nnen seurueeseen kuulut rikas markiisi Francesco Antonio Feroni sisusti palatsin uudestaan 1670-luvulla. Hän siirsi mm. Bernardino Poccettin freskon, ja Giovan Battista Foggini sekä Lorenzo Merlini tekivät uusia stukkokoristeita.

Vuonna 1824 Arnojoen puoleinen torni ja kaari purettiin. Vuonna 1846 Firenzen kunta osti palatsin, joka oli sitä ennen ollut hetken hotellina. Vuosina 18651871 Firenzen ollessa Italian pääkaupunki palatsia käytettiin toimistorakennuksena. Tuona aikana se myös osittain peruskorjattiin uuskeskiaikaiseen tyyliin.

Kuuluisa vaatesuunnittelija Salvatore Ferragamo osti palatsin 1920-luvulla. Rakennuksen toisessa kerroksessa on ollut vuodesta 1995 Salvatore Ferragamo -museo, jonka kokoelmissa on yli 10 000 kenkää.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Building www.ferragamo.com. Viitattu 27.3.2017.
  2. Salvatore Ferragamo Museum Museums of Florence. Viitattu 27.3.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Palazzo Spini Feroni
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.