Pakokaasun takaisinkierrätys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
EGR-järjestelmä

Pakokaasun takaisinkierrätys eli EGR-järjestelmä, joka tulee sanoista Exhaust Gas Recirculation ja kierrättää osan pakokaasuista uudelleen sylintereihin. Pakokaasun takaisinkierrätysjärjestelmä on yleensä pakosarjasta imusarjaan tuleva putki, jonka imusarjan päässä on EGR-venttiili. EGR-venttiili voi olla ohjattu alipaineella tai sähköisesti, joista jälkimmäinen on tarkempi. EGR-venttiili säätelee saapuvan pakokaasun määrää imusarjan paineen mukaan - venttiili on kiinni tyhjäkäynnin alipaineessa ja suurella ylipaineella, eli on avoinna osapaineella ja silloin sallii pakokaasun virtauksen imusarjaan.[1]

Pakokaasun takaisinkierrätyksen tarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pakokaasun takaisinkierrätyksellä on tarkoitus laskea polttomoottorin NOx-päästöjä johtamalla osa pakokaasuista takaisin imusarjaan ja uudelleen sylinteriin. Typenoksidipäästöjä syntyy korkealla moottorin kuormituksella kun sylinterin palamisen huippulämpötila on korkea - takaisinkierrätetty pakokaasu laskee tätä huippulämpötilaa ja laskee päästöjä. EGR-järjestelmä pystyy tapauksesta riippuen vähentämään typen oksideja jopa 60%. Toimintaperiaate on hieman ristiriitainen, sillä typenoksidipäästöjä syntyy korkealla moottorin kuormituksella mutta EGR on aina toiminnassa ainoastaan osakaasulla. Pakokaasun takaisinkierrätyksen käyttökelpoisuus riippuu myös käytetystä polttoaineesta. Esimerkiksi metanoli ottomoottorin polttoaineena sietää hyvin pakokaasun takaisinkierrätystä, jopa niin hyvin, että takaisinkierrätystä voidaan käyttää moottorin tehon säädössä tavanomaisen polttoaineseoksen tai imuilman virtauksen rajoittamisen sijasta. Tällä tavoin moottorin hyötysuhdetta saadaan oleellisesti parannettua, kun pumppaushäviöissä päästään dieselmoottorin tasolle.[2][3]

Takaisinkierrätyksen ongelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pakokaasun takaisinkierrätysjärjestelmä voi ajan mittaan karstoittaa imusarjan, joskus EGR-venttiili voi jumittua tai vuotaa. Koko pakokaasujen takaisinkierrätyksessä on se ongelma, että sylinterien täyttöaste huononee, koska imuilman sekaan sotketaan kuumaa ja palamiskelvotonta pakokaasua. Takaisinkierrätetty pakokaasu hidastaa uuden seoksen palamista ja vie tilaa palamiskykyiseltä seokselta. Tämä aiheuttaa moottorin tehonlaskua ja lisää polttoainekulutusta.

Jotkut ovat sitä mieltä, että pakokaasun ei kuulu päästä imusarjan puolelle ja ovatkin ottaneet takaisinkierrätyksen pois käytöstä. EGR-järjestelmän voi poistaa käytöstä esim. tukkimalla EGR-venttiilin alipaineletkun kuulalaakerin kuulalla tai vastaavalla. Tämä estää alipaineen pääsyn venttiilin kalvorasiaan, jolloin venttiili ei enää avaudu ollenkaan. Venttiili voi silti vuotaa, jos se on viallinen. Ulkoisesti huomaamaton tapa on laittaa metallilevy tai tulppa imusarjan pakokaasukanavan ja EGR-putken väliin, jolloin pakokaasu ei pääse imusarjaan, mutta EGR-venttiili toimii normaaliin tapaan. Pakokaasun takaisinkierrätysjärjestelmän tukkiminen muuttaa myös sylinterin polttoaineseosta paremmin palavaksi, eli pieni sytytyksen säätö saattaa olla tarpeellista. Elektronisesti ohjatuissa autoissa EGR-järjestelmän vikaantuminen tai käytöstä poistaminen saattaa aiheuttaa vikatilan. Lisäksi EGR-järjestelmän käytöstä poistaminen yleensä aiheuttaa sen, ettei ajoneuvo enää täytä sille asetettuja päästöihin liittyviä määräyksiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. TM-autosanasto, s. 27. Lainaus: "EGR-venttiili Pakokaasunkierrätystä ohjaava venttiili. Toimii usein alipaineella ja ohjaus tapahtuu magneettiventtiilillä."
  2. Sileghem & Van De Ginste, 2011. Lainaus: "The combustion characteristics of methanol offer also the potential of applying load control strategies with EGR and lean combustion which can improve the efficiency."
  3. Alger, 2010. s. 10. Lainaus: "In internally funded research, they determined that EGR can improve the fuel consumption of both direct-injected and port-injected gasoline engines by reducing pumping losses, mitigating knock, cooling the exhaust and eliminating the need for fuel enrichment."
Tämä autoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.