Painepesuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Painepesuri

Painepesuri on laite, jolla ruiskutetaan vettä paineella. Kun kone on käynnistetty, käsikahvan liipaisinta painamalla tulee suuttimesta vesisuihku ja veden paine on koneen tehosta riippuen yleensä 85 barista ylöspäin. Useimmissa nykyaikaisissa pesureissa on pysäytysautomatiikka, eli moottori pysähtyy, kun liipaisinta ei paineta.

Isommissa malleissa on mahdollista ruiskuttaa pesuainettakin paineella, pienemmissä pesuaineen levitys on matalapaineella. Painepesuriin liitetään vesiverkostosta letku. Moni malli on myös itseimevä, eli voi imeä vettä esimerkiksi järvestä tai kaivosta. Tällöin on hankittava erillinen syöttövesisuodatin tai veden mukana tulevat hiukkaset rikkovat pumpun.

Rakenne lyhyesti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Paineletku, käsikahva, suihkuputki ja suutin, jotka kestävät suuria paineita. Suuttimia ja letkuja on erilaisia eri käyttötarkoituksiin. Halvemmissa kotitalouskäyttöön tarkoitetuissa yleensä muoviletku, ammattikoneissa teräspunoksella vahvistettu kumiletku. Teräspunosletkuja voidaan myös korjata esimerkiksi hydrauliikkaliikkeessä.
  • Moottori ja pumppu, jotka synnyttävät paineen. Moottori on joko sähkö- tai polttomoottori. Pumppuja on erityyppisiä, yleisimmät ovat kieppulevyllä käytettävä ja kampiakselikäyttöinen pumppu. Pumppu koostuu männistä, sylinterikannesta, joka pienissä pesureissa on muovia tai komposiittia, keskikokoisissa yleensä alumiinia ja ammattikoneissa useimmiten messinkiä. Kannen sisällä on imu ja paineventtiilit sekä jonkinlainen kevennysventtiili paineensäädöllä pumpun rakenteesta riippuen. Myös lähes kaikissa uudemmissa pesureissa on painekytkin, joka sammuttaa moottori, kun käsikahvan liipaisin päästetään. Isompien pesurien pumput ovat monimutkaisempia rakenteeltaan.
  • Pesurit voidaan jakaa kuuma- ja kylmävesipesureihin. Kuumavesipesureissa on öljypoltin, jolla saadaan lämmitettyä pesuvesi jopa höyryksi asti. Tavallisimmin täydellä työpaineella maksimilämpö on noin 90 °C. Poltinta ohjataan termostaatilla ja erityisellä virtausvahdilla, joka estää polttimen käynnistymisen, jos se ei saa tarpeeksi vettä. Uudemmissa malleissa on niin sanotut huoltoelektroniikat, joista näkee käyttötunnit, suoritetut määräaikaishuollot ja mahdolliset vikakoodit. Kuumavesipesurit ovat kooltaan suuria, toimivat kolmivaihevirralla ja ovat yleensä painavia ja hankalasti liikuteltavia.

Käyttökohteita

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Painepesureita käytetään kattojen, rakennusten julkisivujen, uimahallien, sikaloiden ja navetoiden, pihalaattojen, portaiden, työkoneiden ja autojen pesuun. Myös teollisuudessa on monia käyttökohteita. Painepesuria käytetään joissain kohteissa myös kiertovesipumppuna.lähde?