PETSCII

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
PETSCII Commodore 64:ssä

PETSCII on kahdeksanbittinen merkistökoodaus, jota käytettiin Commodoren PET, CBM-II, VIC-20, Commodore 64, Commodore 16, Plus/4 ja Commodore 128 -koneissa. Commodore luopui merkistöstä Amigassa, joka käyttää standardinmukaista merkistöä.

PETSCII oli pääasiassa Jack Tramielin pojan Leonard Tramielin ja Chuck Peddlen suunnittelema ja se tuli käyttöön PET-koneessa vuonna 1977.[1][2]

PETSCIIsta on kaksi versiota. Se perustuu vuoden 1963 ASCII-standardiin, eikä myöhempään vuoden 1967 versioon, jota monissa muissa koneissa käytetään. Perusmerkistössä on vain iso kirjaimet, ylänuoli ⟨↑⟩ hattumerkin ⟨^, "caret"⟩ sijaan paikassa 0x5E ja vasen nuoli ⟨←⟩ allaviivan ⟨_⟩ sijaan kohdassa 0x5F. Kaikissa muissa versioissa kuin alkperäisessä PET-koneessa on punnan merkki (£) kenoviivan sijaan kohdassa x5C. Merkistöstä puuttuu useita ASCII:n vuoden 1967 versiossa lisättyjä merkkejä ja pienet kirjaimet. Sen sijaan siinä on ns. lohkomerkkejä, joita voi käyttää matalan resoluution grafiikkaan. PETSCIIstä on kuitenkin "shifted"-versio tai business-tila, jossa isot kirjaimet muuttuvat pieneksi ja isot sijaitsevat eri paikoissa. Tämä vaihdettiin painamalla Shift+Commodore-näppäimiä tai POKE59468,14 -käskyllä.

Commodore PETin ja VIC-20:n merkkien glyyfit ovat samat. Commodore 64:ssä merkistö on piirretty uudelleen koneen tarkemman grafiikkaresoluution vuoksi. Commodore 64:n pienet kirjaimet on jostain syystä kopioitu suoraan Atarin 8-bittisissä koneissa käytetystä fontista.

PETSCII:n yhteensopivuus minkään toisen merkistön tai muiden tietokoneiden kanssa on huono. Unicode 13.0 lisäsi vuonna 2020 214 merkkiä vanhojen koneiden merkistöistä standardiin (Symbols for Legacy Computing[3]). Tätä ennen ei ollut yhteensopivaa keinoa saada näitä merkkejä näkyviin muissa tietokoneissa. Niiden näyttö vaatii lisäksi fontin, jossa merkit ovat.[4]

PETSCII-merkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commodore VIC-20, 64, 16 ja 128 -versio.

 
 
SP ! " # $ % & ' ( ) * + , - . /
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 : ; < = > ?
@ A B C D E F G H I J K L M N O
P Q R S T U V W X Y Z [ £ ]
🭲 🭸 🭷 🭶 🭺 🭱 🭴 🭼 🭽
🭾 🭻 🭰 🭵 🮌 π
 
 
NBSP 🮏 🮇
🮈 🮂 🮃 🭿
🭲 🭸 🭷 🭶 🭺 🭱 🭴 🭼 🭽
🭾 🭻 🭰 🭵 🮌 π
NBSP 🮏 🮇
🮈 🮂 🮃 🭿

Business-tila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 
 
SP ! " # $ % & ' ( ) * + , - . /
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 : ; < = > ?
@ a b c d e f g h i j k l m n o
p q r s t u v w x y z [ £ ]
A B C D E F G H I J K L M N O
P Q R S T U V W X Y Z 🮌 🮕/🮖 🮘
 
 
NBSP 🮏 🮙 🮇
🮈 🮂 🮃
A B C D E F G H I J K L M N O
P Q R S T U V W X Y Z 🮌 🮕/🮖 🮘
NBSP 🮏 🮙 🮇
🮈 🮂 🮃

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://acris.aalto.fi/ws/portalfiles/portal/39040680/PETSCII_A_Character_Set_and_a_Creative_Platform.pdf
  2. https://vintagecomputerstories.blogspot.com/2021/12/creating-petscii.html
  3. https://www.compart.com/en/unicode/block/U+1FB00
  4. http://viznut.fi/unscii/