Pötsisienet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pötsisienet
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Sienet Fungi
Kaari: Pötsisienet Neocallimastigomycota
M.J. Powell

Pötsisienet (Neocallimastigomycota) on lajimäärältään nykytiedon (2013) mukaan toistaiseksi pieni sienten fylogeneettinen kaari, joka sijoittuu DNA-tutkimusten perusteella suhteellisen lähelle piiskasiimasieniä (Chytridiomycota). Kaareen kuuluu vain biologinen luokka Neocallistomyces. Pötsisieniä on tavattu lähinnä nisäkkäiden ruoansulatuselimistössä, ja niillä on merkitystä ravintokuitujen käytössä isäntäeläinten aineenvaihdunnassa. Pötsisienet ovat monien bakteerien, esimerkiksi Clostridium-bakteerien tapaan obligatorisia anaerobeja, mikä tarkoittaa, että ne eivät voi elää vapaata happea sisältävässä ympäristössä. Aineenvaihdunnaltaan pötsisienten erityislaatuisuutena on energiantuotanto fermentaation avulla. Niiltä puuttuvat kokonaan mitokondriot, jotka ovat ominaisia happea käyttävien eliöiden energiatehtaina. Pötsisienillä on muiden sienten tapaan sekovarsi ja ne lisääntyvät parveiluitiöiden avulla.[1]

Pötsisienet on löytänyt tieteelle Colin Orpin 1970-luvulla.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Leena Myllys, Soili Stenroos & Seppo Huhtinen: ”Mitä sienet ovat, Pötsisienet – Neocallimastigomycota”, Sienten biologia, s. 24. Gaudeamus Oy, 2013. ISBN 978-952-495-297-2.
  2. Gareth W Griffith, Scott Baker, Kate Fliegerova, Audra Liggenstoffer, Mark van der Giezen, Kerstin Voigt, and Gordon Beakes: Anaerobic fungi: Neocallimastigomycota IMA Fungus. 23.11.2010. US National Library of Medicine, National Istitutes of health. Viitattu 15.2.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]