Oyster

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Oyster (matkakortti))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oyster-matkakortti
Oyster-kortinlukijoita Canary Wharfin metroasemalla

Oyster on Suur-Lontoon alueella käytössä oleva matkakortti. Oyster-järjestelmää hallinnoi Transport for London, ja korttia voi käyttää Lontoon metron, bussien, Docklands Light Railwayn, London Overgroundin, Tramlinkin, Lontoon alueen paikallisjunien sekä joidenkin Thamesin lauttayhteyksien matkojen maksamiseen.

Oyster-järjestelmä on ollut käytössä heinäkuusta 2003 lähtien.[1]

Vuonna 2017 käytettiin päivittäin kolmea miljoonaa Oyster-korttia, joilla tehtiin yhteensä keskimäärin 10 miljoonaa matkaa päivässä.[2]

Oyster-kortille voi ladata arvoa tai erilaisia kausilippuja. Lontoon joukkoliikennejärjestelmässä on yhteensä yhdeksän kehämäistä maksualuetta, joiden mukaan matkan hinta määräytyy. Useimmissa liikennevälineissä korttia näytetään kortinlukijalle liikennevälineeseen noustessa ja siitä poistuttaessa. Tällöin järjestelmä vähentää kortilta automaattisesti matkan hinnan tai tarkastaa, onko kausilippu voimassa kyseisellä yhteysvälillä. Busseissa ja raitiovaunuissa hinta on kuitenkin kiinteä, joten matkakorttia ei tarvitse näyttää poistuttaessa. Järjestelmä pitää myös huolen siitä, ettei Oyster-kortilla päivän aikana tehtyjen matkojen hinta ikinä ylitä yksittäin ostetun päivälipun hintaa.

Käytön raportointi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Oyster-matkakortin käyttöraportti

Oyster-kortin verkkopalvelusta voi tilata säännöllisesti toimitettavan käyttöraportin, josta ilmenee matkojen ajankohdat, kortin kosketuspisteet sekä veloitetut kustannukset. Raportti toimitetaan sähköpostin liiteenä PDF-tiedostona.

  1. London's Oyster travel smartcard turns 10 BBC. 1.7.2013. Viitattu 19.11.2017.
  2. Commuters will be able to top up Oyster cards using smartphones Evening Standard. 19.7.2017. Viitattu 19.11.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]