Oulun Elokuvakeskus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Oulun Elokuvakeskus ry (OEK) on vuonna 1973 perustettu pohjoissuomalainen elokuvan kulttuurijärjestö. Järjestö pyrkii edistämän elokuvataiteen ja elokuvan historian tuntemusta ja tutkimusta, missä tarkoituksessa se tuo maahan 35 mm:n ja 16 mm:n elokuvakopioita.

OEK ylläpitää Oulun Kulttuuritalo Valveella Studio-elokuvateatteria, missä se järjestää myös Kansallisen audiovisuaalisen arkiston (KAVA) paikallisen esityssarjan näytökset. Studio aloitti toimintansa Oulun urheilutaloon rakennetussa 50-paikkaisessa salissa 1979[1]. OEK:lla on KAVA:n jälkeen Suomen laajin elokuva-alan kirjasto ja arkisto, ja se myös julkaisee alan kirjallisuutta. Lisäksi OEK esittää elokuvia päiväkodeissa ja kouluissa, ja järjestää vuosittain ohjaaja- ja asiantuntijavierailuja ja seminaareja.

Marraskuussa OEK järjestää vuosittaisen Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin.

Keskuksen toiminnanjohtaja-elokuvasihteeri hoitaa Pohjois-Pohjanmaan alueen 42 kunnan maakunnallista elokuvaneuvontaa. Oulun kaupunki lakkautti oman kunnallisen elokuvatoimensa 1993 ja siirsi tehtävät elokuvakeskukselle, jonka toimintaa kaupunki tukee taloudellisesti[1].

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oulun Elokuvakeskus perustettiin vuonna 1973, kun Suomessa käynnistettiin kunnallista elokuvatoimintaa. Se oli ensimmäinen Suomen alueellisista elokuvakeskuksista. Yhdistys syntyi Suomen Elokuva-arkiston (nyk. KAVI) myötävaikutuksella, ja sen toiminta-alueeksi määriteltiin koko Pohjois-Suomi. Ensimmäisten 10 toimintavuoden kuluessa elokuvakeskuksen toimintaan kuului esitystoiminnan lisäksi kirjaston ja arkiston kartuttaminen, 16 mm:n elokuvakopioiden välitys, koulutus ja neuvonta, tapahtumien järjestäminen ja julkaisutoiminta.[2]

Vuonna 1982 valmistuneeseen Oulun kaupunginkirjaston uudisrakennukseen tuli 168-paikkainen elokuvasali, jossa alettiin näyttää kunnallisia elokuvanäytöksiä Oulun Kirjastokinon nimellä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Oulun kaupungin historia VI, s. 411-412. Oulu: Gummerus, 1995. ISBN 951-9234-48-9.
  2. Rossi, Jukka: Oulun elokuvakeskus 10 vuotta. Projektio 4/1983 s. 27.
  3. Kejonen, Pentti: ”Kunnan elokuvateatterin mahdollisuudet – mallina Oulun Kirjastokino”, Studio 13, Elokuvan vuosikirja 1983, s. 107–115. Suomen elokuvasäätiö, 1983. ISBN 951-9349-32-4.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Autio, Antti: ”Oulu: Elokuvakeskuksessa tapahtuu”, Filmihullu 1/2013.