Osmo’s Cosmos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuva 14.10.2020 julkaistulta Run With It -videolta.

Osmo’s Cosmos on imatralainen cover-yhtye, joka on vuodesta 1996 lähtien tehnyt yli 1 500 keikkaa. Yhtye soittaa glamrock-hengessä pääosin 1970-, 1980- ja 1990-luvun ulkomaisia ja kotimaisia hittejä.

Yhtyeen perustajajäsenet Pete Kiisseli ja Ville Soininen omistavat vuonna 1987 perustetun musiikkialan tuotantoyhtiö Music-Bros Ay:n, joka hoitaa Osmo's Cosmoksen keikkamyynnin sekä ääni- ja videotuotannon.

Ville ja Pete ovat myös vuonna 2009 avatun Osmo's Cosmos Barin pääomistajat ja toimivat yhtiön toimtusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osmo’s Cosmos on saanut alkunsa Petri Kiisselin ja Ville Soinisen vuonna 1988 perustamasta yhtyeestä Screamer. Jo samana vuonna Marko Siira ja Jaska Miikki tulivat mukaan yhtyeeseen. Jussi Honka liittyi joukkoon vuonna 1994. Screamer ehti levyttää yhden omakustannesinglen, EP:n, mini-CD:n ja tehtyään Atte Blomin Megamanian kanssa levytyssopimuksen CD:n Liskojen Yö, joka julkaistiin vuonna 1995.

Vuonna 1994 Screameria kyseltiin soittamaan 1970-luvun bileisiin teemaan liittyvää musiikkia. Yhtye ryhtyi harjoittelemaan 1970-luvun glam-rockia ja kävi hankkimassa kirpputoreilta asiaan kuuluvaa asustetta. Keikka oli niin onnistunut, että seuraava kutsu tuli saman tien. Keikkoja tehtiin ensin nimellä Screamer plays 70’s. Matti Muhosen avustuksella Imatran teatteriin alettiin suunnitella suurempaa 70’s show’ta. Ensimmäinen esitys oli maaliskuussa 1996, ja CD Screamer plays 70’s: Osmo’s Cosmos soundtrack ilmestyi samana vuonna.

Sama levy julkaistiin seuraavana vuonna parilla lisäkappaleella nimellä Osmo's Cosmos 70's Rock 'n' Roll Show, ja samalla yhtyeen nimi muutettiin (Lasse Norreksen vinkistä) Screamerista Osmo's Cosmos Bandiksi. Yhtye teki samana vuonna suuren musikaaliryhmän kanssa laajamittaisen kiertueen Suomen teattereissa ja esimerkiksi Helsingin Savoy-teatterin esitykset myytiin loppuun. Keikkoja alkoi myymään Welldone / Tiina Vuronen.

Vuonna 1999 ilmestyi yhtyeen toinen albumi Coveria Ei Jätetä, joka sisälsi covereiden lisäksi muutaman vanhan Screamer-kappaleen sekä suomen- että englanninkielisinä versioina ("Laivaan" / "Duke Of The Dukes", "Mitä ne tietää" / "Sense Of Things" ja "Pieni hetki" / "Little Song") ja kokonaan uuden alkuperäiskappaleen Miitri Aaltosen "Grace Of Your Love". Samana vuonna Music-Bros sai Vuoden yrittäjä -palkinnon Imatralla. Keikkamyyjäksi vaihtui Rocktopsin Rami Räsänen.

Vuosituhannen vaihteen aikoihin OC:n keikoilla oli usein vierailevia solisteja kuten Remu Aaltonen, Kirka, Danny, Muska, Pave Maijanen, Linda Lampenius, Pandora, Laura Voutilainen ja myöhemmin mm. Ari Koivunen, Jarkko Ahola, Saska Helmikallio, Mato Valtonen, Petra (Tik Tak), Ismo Leikola, Aarne Tenkanen, Konsta Hietanen, Heikki Pöyhiä. Myös Imatra Big Bandin kanssa tehtiin yhteiskeikkoja nimellä Osmo's Cosmos Orchestra.

Syyskuussa 2001 Etelä-Karjalan Messukeskuksessa sai ensi-iltansa ensimmäinen Osmo's Cosmos Lideo Show. Show'ssa esiintyivät videovierailijoina mm. Kirka, Laura Voutilainen, Jam Rock Band, Twist Twist Erkinharju, Annica, Don Carlos ja Imatra Big Bandin puhallinsektio.

Vuonna 2003 OC:n levy-yhtiöksi vaihtui Ilkka Vainion Edel Records ja samana vuonna ilmestyi yhtyeen kolmas albumi Just For You. Yhtye teki samana vuonna myös mittavan Lideo Tour 2003 -kiertueen, jossa em. lisäksi videovierailijana mm. Jukka Puotila ja Juha Laitila. Keikkamyyjänä toimi niihin aikoihin Dex Viihde / Seppo Kahilainen.

Kesällä 2005 yhtyeen kuudenneksi jäseneksi tuli kitaristi Matti Kähkönen. Samalla Pete ja Ville vähensi keikkailuaan, keskittyen enemmän toiminnan pyörittämiseen ja kehittämiseen. Saman vuoden syksyllä julkaistiin yhtyeen neljäs albumi Omat, Vieraat ja Käännetyt, jossa covereiden lisäksi kaksi Miitri Aaltosen kappaletta englannin- että suomenkielisinä versioina Angels Cry / Jos anteeksi mä saan (suom. sanat Heikki Salo) ja Anybody Out There / Hakekaa mut häkkiin (suom. sanat Ilkka Vainio). Samana vuonna julkaistiin Music-Brosin tuottama ja toteuttama DVD-taltiointi 70's Rock 'n' Roll Show, joka kuvattiin Imatran Teatterissa maaliskuussa 2005. Show oli sama kuin vuoden 1996 alkuperäisversio.

Alkuvuodesta 2007 Osmot julkaisivat viidennen albuminsa Hulluna Huomiseen. Levyn nimikkokappale on yhtyeen omaa tuotantoa, mutta muuten levy sisältää tunnettuja ulkomaisia glamrock-covereita ja kotimaisia ralleja osmomaisina versioina. Levyn myötä myös keikkasetti uudistui ja kaikille keikoille tuli mukaan videonäytöt, joilta tulee vierailevia artisteja ja videoanimaatioita livemusiikkiin tahdistettuna → Osmo’s Cosmos Lideo Show. Yhtye käyttää videotekniikkaa edelleen kaikilla keikoillaan.

Loppuvuodesta 2007 rumpali Marko Siira lopetti soittamisen ja hänen tilalleen tuli imatralainen Mikko Kupiainen. Kupiainen oli yhtyeelle tuttu jo aiemmista yhteisistä projekteista ja oli ollut aiemmin useamman kerran Siiran sijaisena.

Toukokuussa 2008 yhtye julkaisi kokoelmalevyn Toisten Parhaat, jossa bonuksena on karaoke-DVD. Niihin aikoihin keikkamyyntiä alkoi hoitamaan Music-Bros, joka oli koko ajan jo hoitanutkin yritystisuuksien myynnin.

Keväällä 2012 Osmo's Cosmos julkaisi ensimmäisen vain omaa musiikkiaan sisältävän albuminsa nimeltään SHOW. Levyn kappaleella Seven Years esiintyy vierailevana solistina mm. ex-Rainbow -solisti Graham Bonnet ja koskettimissa Mikko Rintanen.

Marraskuussa 2013 Ylen suorassa Nenäpäivä-show -hyväntekeväisyyslähetyksessä sai ensi-iltansa Osmo's Cosmos & Friends musiikkivideo Hei maailma, jolla esiintyi lukuisia vierailevia artisteja: Laura Voutilainen, Pave Maijanen, Remu Aaltonen, Jarkko Ahola, Mato Valtonen, Ismo Leikola, Saska Helmikallio, Aarne Tenkanen, Konsta Hietanen, Ari Koivunen, Miitri Aaltonen, Heikki Pöyhiä sekä Imatran Linnalan koulun musiikkiluokkien kuoro.

Vuonna 2015 Etelä-Karjalan liitto ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto järjesti kilpailun Karjalaisten Laulu kappaleen uudelleen sovittamisesta. Osmo's Cosmos voitti kilpailun ja kappaleesta julkaistiin alkuvuodesta 2016 video, jonka toteutti joensuulainen yhteistyössä Music-Brosin kanssa.

Kevättalvella 2016 yhtyeeltä ilmestyi 20-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi albumi Osmo's Cosmos: Twenty Years On The Road, joka sisälsi mm. Kiisselin ja Soinisen itse suomentaman version Deep Purplen kappaleesta Soldier Of Fortune / Varjot vain tekee seuraa (kappaleesta julkaistiin ensimmäinen versio alun perin jo Screamerin Liskojen Yö -levyllä) sekä kaksi yhtyeen omaa kappaletta It's You ja I Don't Need Much. Yhtye teki samana vuonna albumin nimellä juhlakiertueen halki Suomen ja esiintyi mm. Helsingin Savoy-teatterissa ensimmäistä kertaa vuoden 1997 jälkeen.

Loppuvuodesta 2016 basisti Jussi Honka ja rumpali Mikko Kupiainen lopettivat yhtyeessä. Heidän tilalleen tulivat imatralaiset basisti Henri "Henkka" Putto sekä rumpali Henry "Henkka" Siira, joista jälkimmäinen on osmojen alkuperäisen rumpali Marko Siiran poika.

Alkuvuodesta 2017 laulusolisti Jaska Miikki ja kitaristi Matti Kähkönen lopettivat yhtyeessä. Heidän tilalleen tulivat laulajaksi amerikan-suomalainen Richard ”Tipe” Johnson ja kitaristiksi Aleksi Koukonen. Tipe on toiminut solistina mm. yhtyeissä Gringos Locos, Leningrad Cowboys sekä Apocalyptican kiertuesolistina. Aleksi soittaa myös pieksämäkeläisessä Superheros-kokoonpanossa, jonka solistina toimii Aleksin isä Ilkka ”Ile” Koukonen. Ile toimii usein OC:n keikoilla vierailevana solistina.

Uuden kokoonpanon ensimmäinen julkaisu oli maaliskuussa 2017 julkaistu single Runnin' Down a Dream. Tom Pettyn alun perin levyttämästä kappaleesta julkaistiin myös musiikkivideo. Syksyllä 2017 julkaistiin digisingle ja video Ace of Base -yhtyeen kappaleesta All That She Wants. Suomen sadannen itsenäisyyspäivän alla julkaistiin myös Osmo's Cosmos -versio Jean Sibeliuksen Finlandiasta, jossa soittavat ja videolla esiintyivät yhtyeen nykyinen ja entinen kokoonpano sekä Imatran musiikkiluokkien kuoro. Huhtikuussa 2018 julkaistiin digisingle ja video Patti Smithin alun perin levyttämästä kappaleesta Because The Night. Kesällä 2019 julkaistiin digisinkku ja video Ricky Martinin ysäri-klassikosta Livin' La Vida Loca ja alkuvuodesta 2020 video T. Rex. / Marc Bolanin glamrock-klassikosta Get It On.

Osmo's Cosmos on tehnyt myös muutaman ulkomaankeikan. Suomen itsenäisyyspäivänä 2008 yhtye esiintyi Dallasissa Finnish American Business Guild'in vuosittaisessa juhlatilaisuudessa, helmikuussa 2013 Pietarin Jagger-klubilla ja elokuussa 2019 Pietarin Harley Days -tapahtumassa.

Osmo's Cosmos julkaisee vuoden 2021 aikana 20 kappaleen tuplavinyylin, jossa toinen levy omia kappaleita ja toinen cover-versioita. Vinyylin mukana tulee myös CD ja albumi julkaistaan myös digikanavissa.

Osmo’s Cosmos ja SaiPa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osmo’s Cosmos tunnetaan myös jääkiekkojoukkue SaiPan kannatuslaulusta Lätkä lentää. Lisäksi SaiPa on käyttänyt Osmo’s Cosmosta markkinoinnissaan.

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Richard ”Tipe” Johnson (laulu) 2017–
 • Henri Putto (basso) 2017–
 • Henry Siira (rummut) 2017–
 • Aleksi Koukonen (kitara) 2017–
 • Ville Soininen (kitara, koskettimet)
 • Pete Kiisseli (kitara)

Entiset jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Jaska Miikki (laulu) 1988–2017
 • Matti Kähkönen (kitara) 2005–2017
 • Jussi Honka (basso) 1994–2016
 • Mikko Kupiainen (rummut) 2008–2016
 • Marko Siira (rummut) 1988–2007

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CD:t

 • 70’s Rock’n’Roll Show (1997)
 • Coveria ei jätetä (1999)
 • Just For You (2003)
 • Omat, vieraat & käännetyt (2005)
 • Hulluna huomiseen (2007)
 • Show (2012)
 • Twenty Years On The Road (2016)

Kokoelma

 • Toisten parhaat (bonuksena karaoke-DVD) (2008)

DVD:t

 • Osmo’s Cosmos 70’s Rock’n’Roll Show

Kirjat

 • I Wanna Show, kirjailija Nestori Lönngrén. Dokumentaarinen valokuvakirja yhtyeen kiertue-elämästä. (2012)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Vihavainen, Anne: Osmo’s Cosmos -brändi laajenee ravintolaksi Uutisvuoksi. 5.9.2008. Viitattu 3.5.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]