OCO

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Orbiting Carbon Observatory)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Orbiting Carbon Observatory kiertoradalla. Taiteilijan näkemys.

Orbiting Carbon Observatory (OCO) oli NASAn rakennuttama ilmakehää tutkiva kaukokartoitussatelliitti, jonka lähtö epäonnistui 24. helmikuuta 2009 Taurus-kantoraketin teknisen vian vuoksi [1]. Satelliitista on rakennettu toinen versio, jonka suunniteltu lähettäminen kiertoradalle tapahtuu heinäkuussa 2014.

Missio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OCOn mittaa aikanaan hiilidioksidilähteiden maantieteellistä asemaa eri puolilla maapalloa. Se etsii samalla merkittäviä hiilinieluja. [2] [3].

OCOn toimii aikanaan yhteissä viiden muun ranskalaisen ja yhdysvaltalaisen kaukokartoitussatelliitin kanssa, joita yhdessä kutsutaan Yhdysvalloissa "A-junaksi".

OCOn rahoitti NASAn Earth System Science -osaston Pathfinder-ohjelma.[4] NASAn Jet Propulsion Laboratory hallinnoi OCO-satelliittiprojektia.

Satelliitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OCO-satelliitin rakensi Orbital Sciences Corporation -yhtiö.[5] Se laukaistiin Vandenberg Air Force Base -tukikohdasta Kaliforniasta Taurus-kantoraketilla.

OCOn pääinstrumentin kehittivät yhdessä Hamilton Sundstrand Sensor Systems ja NASAn Jet Propulsion Laboratory.

Toisen OCO-satelliitin tekijä ja laukaisija on Orbital Sciences. Se pääsee laskuttamaan epäonnistuneen laukaisunsa jälkeen toisesta laukaisusta Taurus-kantoraketilla 70 miljoonaa dollaria ja tietenkin saa maksun myös satelliitin rakentamisesta. [6] Tämä on avaruusteollisuusalalle tyypillinen piirre: se on niin oligopolistinen markkina ostajapuolella ja teollisuuden kilpailu on niin rajoittunutta tarjoajapuolella, että epäonnistumisestakin palkitaan.

Muita vastaavia satelliitteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Japanin avaruusjärjestö JAXA laukaisi 23. tammikuuta 2009 kasvihuonekaasuja (hiilidioksidia ja metaania) mittaavan satelliitin, Ibukin (tunnettu myös nimellä GOSAT, Greenhouse Gases Observing Satellite). OCOn laukaisun epäonnistuttua Ibuki on lajissaan ainoa.[7]

Muita mm.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taurus 3110 (Taurus XL) ja OCO laukaisualustalla

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta OCO.