Optimus (robotti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Optimus, joka tunnetaan myös nimellä Tesla Bot, on yleiskäyttöinen humanoidirobotti, jota kehittää sähköautovalmistaja Tesla. Siitä ilmoitettiin Teslan tekoälyn päivän tapahtumassa 19. elokuuta 2021. Elon Musk on kertonut, että hänen mielestään Optimuksella "on potentiaalia olla [Teslan] ajoneuvoliiketoimintaa merkittävämpi ajan mittaan". Hän väitti tapahtuman aikana, että Tesla todennäköisesti rakentaisi prototyypin vuoteen 2022 mennessä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

7. huhtikuuta 2022 tuote esiteltiin Teslan Giga Texas -tuotantolaitoksessa Cyber Rodeo -tapahtuman aikana. Musk sanoi, että hän toivoo saavansa robotin tuotantoon vuoteen 2023 mennessä, ja väitti, että Optimus pystyy lopulta tekemään "kaiken, mitä ihmiset eivät halua tehdä".

Musk ilmoitti kesäkuussa 2022, että ensimmäinen prototyyppi, jonka Tesla toivoo paljastavansa myöhemmin vuonna 2022 My AI Day -tapahtumassa, ei näytä yhtään Cyber Rodeon näyttömallilta.

Syyskuussa 2022 Optimuksen puolitoimivia prototyyppejä esiteltiin Teslan toisessa tekoälypäivässä. Yksi prototyyppi pystyi kävelemään lavalla ja toinen, tyylikkäämpi versio kykeni liikuttamaan käsiään. Syyskuussa 2023 Tesla julkaisi videon, jossa esiteltiin Optimuksen suorittavan uusia toimintoja, kuten värillisten lohkojen lajittelua värin mukaan, sen kykyä paikantaa raajat avaruudessa ja osoittaa notkeuttaan pysymällä jooga-asennossa.

13. joulukuuta 2023 Muskin X-tilillä julkaistiin video nimeltä "Optimus", jossa esitellään Optimus Gen 2:n kävelemistä sekä uusia ominaisuuksia.

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tesla Botin on suunniteltu olevan 173 cm pitkä ja painavan 57 kg. Ensimmäisen tekoälypäivän tapahtuman aikana tehdyn esityksen mukaan Tesla Botia "ohjataan samalla AI-järjestelmällä kuin jonka Tesla on kehittänyt edistyneisiin kuljettajan apujärjestelmiin, joita käytetään myös Teslan autoissa" ja niiden kantavuus on 20 kg. Robotille ehdotetaan tehtäviä, jotka ovat "vaarallisia, toistuvia ja tylsiä", kuten valmistusavun tarjoaminen.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkureaktio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pian ensimmäisen tekoälypäivän jälkeen monet julkaisut suhtautuivat Optimukseen skeptisesti. Bloomberg News väitti, että tällainen tuote muodosti "mission creepin" ja seisoi "yhtiön puhtaan energian aloitteiden" ulkopuolella. The Washington Post väitti, että "Tesla on liioitellut aikatauluja ja on ollut liian lupaava tuote- ja sijoittajaesittelyissään." The Verge totesi samoin, että "Teslan historia on täynnä mielikuvituksellisia ideoita, jotka eivät koskaan toteutuneet... voi vain arvailla, näkeekö toimiva Tesla Bot koskaan päivänvaloa" ja kuvaili pääkirjoituksessaan Tesla Bot -paljastusta "otollisena ja loistavana huijauksena".

Jotkut kommentaattorit ylistivät toisella tekoälypäivällä näytetyillä prototyypeillä saavutettua edistystä. Muut kommentoijat väittivät, että kaikki mitä uusimmissa esityksissä näytettiin, on jo saavutettu muilla robotiikkaohjelmilla, ja että näyttää siltä, että ei ole juurikaan viitteitä siitä, että Tesla voisi ohittaa muut samankaltaisten asioiden parissa työskentelevät yritykset.

Asiantuntijoiden mielipiteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Robotiikkayhteisön reaktiot Optimukseen ja sen prototyyppeihin ovat olleet erilaisia, ja monet asiantuntijat ovat kiittäneet hanketta, mutta pitävät varhaisia demonstraatioita vähemmän vaikuttavina.

Robotiikkatekniikan luennoitsija Carl Berry kuvaili vuoden 2021 tekoälypäivän esitystä "tavanomaiseksi liialliseksi hypettämiseksi". Tesla Bot -näytöksen jälkeen Cyber Rodeo -tapahtumassa tutkija Gary_Marcus sanoi, että hän "lyö vetoa, että mikään robotti ei pysty suorittamaan kaikkia ihmisen tehtäviä vuoden 2023 loppuun mennessä." Toisesta tekoälypäivän esityksestä Deutsche Welle lainasi asiantuntijoilta - tekoälytutkija Filip Piekniewski, robotiikka-asiantuntija Cynthia Yeung ja Mass Roboticsin johtaja Tom Ryden - kutsuivat projektia "täydelliseksi huijaukseksi", kyseenalaistavat todellisen edistymisen ja kritisoivat humanoidimuodon valintaa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Optimus (robot)